Öröm és bizakodás a tőzsdéken a hét elején

2020. július 21. 11:56
Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek kedden, miután az Európai Unió vezetőinek hajnalban sikerült nyélbe ütniük a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok masszív támogatási tervét magában foglaló "történelmi" megállapodást. Amerikában is rekordok dőltek a hét elején a vakcinával kapcsolatos fejlesztések és az esetleges újabb gazdaságélénkítő támogatások hírére.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 10 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 53 ponttal, a párizsi CAC-40 index 13 ponttal, a milánói FTSE MIB index pedig 138 ponttal kapaszkodhat feljebb a nyitásban.

Az Európai Tanács péntek óta ülésezik, hogy megállapodásra jusson az ÚjNemzedékEU (NextGenerationEU) névre elkeresztelt, 750 milliárd eurós helyreállítási alapról, valamint az unió következő, 1074 milliárd eurós hétéves keretköltségvetéséről. Az alku értelmében a 750 milliárd euróból 390 milliárd eurót folyósítanak vissza nem térítendő támogatások formájában az uniós gazdaságok fellendítésére, 360 milliárd eurót pedig kedvezményes kamatozású hitelekre szánnak, emellett jelentősen megváltoztatták a kiadási célokhoz rendelt keretösszegeket.

A megállapodáshoz fűzött reményeknek, valamint az új koronavírus elleni védőoltások kifejlesztéséről szóló kedvező híreknek köszönhetően

London kivételével hétfőn is emelkedtek az indexek.

Londonban – a kínai-brit feszültségek éleződése miatt – 0,46 százalékos mínuszban, míg Frankfurtban 0,99 százalékos, Párizsban 0,47 százalékos, Milánóban pedig 0,99 százalékos pluszban zárt a tőzsde. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,75 százalékkal, az FTSE Eurofirst pedig 300 index 0,73 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,68 százalékkal emelkedett.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben felfelé mozogtak a tőzsdeindexek kedden. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 1,88 százalékos pluszban, 554,95 ponton állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,35 százalékos pluszban, 43,43 dolláron, a WTI pedig 0,24 százalékos nyereségben, 41,02 dolláron forgott közép-európai idő szerint kedd reggel nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,13 százalékkal, 1817,83 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,11 százalékkal 1819,40 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,03 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,84 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,51 százalékos pluszban fejezte be a napot hétfőn. 

Az Amazonnak december óta a hétfő volt a legjobb napja.

A Facebook és a Netflix egy százalékos növekedést ért el, a Microsoft pedig 4,3 százalékot. Számos gyógyszercég jelentett be pozitív híreket, emellett kilátásban van további amerikai gazdaságélénkítés, így a tőzsdén bizakodóra fordult a hangulat.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés