Egyes országokban tízévnyi gazdasági növekedést söpört el a vírus

2020. július 21. 17:44

Takács Zsolt
A világ legtöbb meghatározó gazdasága szenved a koronavírus miatt, de egy friss jelentés szerint Kína gazdaságát elkerüli a recesszió az idei évben. Mások több évnyi gazdasági teljesítményt veszítenek el.

Az Economist Intelligence Unit jelentése szerint a G7 országok többsége négy évnyi gazdasági növekedést veszít el a járvány miatt (ez a helyzet a kanadai, a brit, a német és a francia gazdaságokban is). Az amerikai gazdaság a magas halálozási arány ellenére jobb helyzetben van: a jelentés szerint az ország gazdasági kibocsátása a harmadik negyedévben egyező lesz a 2017-es harmadik negyedévi adattal. A gazdaság 2022-ben állhat vissza a járvány előtti állapotba.

Ázsiában India gazdasága állhat helyre a leghamarabb, de aggodalomra adhatnak okot az újonnan kialakuló gócpontok, amelyek gyengíthetik a növekedést. A harmadik negyedévben Japán gazdasága a 2012-es szintre fog visszaesni.

Ausztrália nem szerepelt a jelentésben, de a helyi jegybank szerint a 2019-2020-as pénzügyi évben 8 százalékkal csökkenhet az ország gazdasága.

Brazília, Oroszország és Dél-Afrika majdnem tíz év gazdasági növekedését vesztette el a járvány miatt

és csak 2024-ben állhat vissza normális állapotba a gazdaságuk. A koronavírus második hulláma pedig lefékezheti a globális fellendülést.

Kína a G7 és a BRICS országok közül az egyetlen, amely elkerülheti a recessziót ebben az évben.

A jelentésben azt írják, hogy az ország már kiegyenesítette a járványgörbét és a gazdaság már a második negyedévben megkezdte a fellendülést, míg más fejlett országok még a járvánnyal küzdöttek.

(Borítókép: MTI) 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés