A vírus visszatért, miközben július végén lejárnak az amerikai gazdaságvédelmi támogatások

2020. július 21. 17:40

Takács Zsolt
„A szakadék már látható előttünk” – nyilatkozta Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a minap. A jövőkép borús, ha a Kongresszus nem cselekszik – kezdődik a Vox írása.

Újranyitás, újrazárás

A koronavírus-járvány megrengette az Egyesült Államok gazdaságát az év elején. Rengeteg ember vesztette el a munkahelyét és sok vállalkozás zárt be a korlátozások miatt. Márciusban a Kongresszus elfogadta a CARES Act nevű törvényt, amely egy 2 billió dolláros mentőcsomag, célja pedig az volt, hogy gazdasági értelemben időt nyerjen az országnak, amíg nem fékezik meg a koronavírust.

A várakozásokkal ellentétben a részleges újranyitások után a fertőzöttek száma azonban rohamosan emelkedni kezdett Amerikában és sok állam visszavezette a korlátozásokat.

Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a fellendülés megszakadhat.

A kiújuló gazdasági veszélyek ellenére a márciusban bevezetett kormányzati programok július végén lejárnak Amerikában, ami negatívan érintheti a háztartásokat és vállalkozásokat. Egyelőre nem lehet tudni azt, hogy mi lesz a Fehér Ház és a Kongresszus következő lépése. 

Vége a heti 600 dolláros ingyenpénznek

Angela Hanks, a Groundwork Collaborative ügyvezető igazgatója szerint nem szabad alábecsülni azt, ami következhet, ha a vírus tovább terjed és a már velünk lévő válság tovább mélyül. Július végén lejár a heti 600 dolláros, a munkanélküli segélyt kiegészítő szövetségi támogatás, ami 33 millió embert érinthet. A Nobel-díjas Paul Krugman szerint ez a kifizetés önmagában kétszer akkora GDP arányosan, mint az Obama kormány mentőcsomagja.

A lap hozzáteszi, hogy becslések szerint háromból egy ember nem tudta fizetni a rezsijét júniusban az Egyesült Államokban.

A kisvállalkozások továbbra is küzdenek, hogy életben maradjanak és a legtöbben már felhasználták a kedvezményes hiteleiket, valamint az állami- és önkormányzatoknak is nagy szükségük van finanszírozásra. Az előbb felsorolt problémák kihatnak az ország teljes gazdaságára, mert az nem csak a bérlő problémája, ha nem tudja kifizetni a bérleményt, hanem a tulajdonosé is – olvasható a cikkben.

Nagyon sürgősen kellene cselekedni, de a kormányzatban sokan ezt nem így fogják fel és

észrevétlenül sétálnak a katasztrófába

– véli a Vox szerzője.

A CARES Act egyébként sokkal nagyobb volumenű volt, mint a 2008-as nagy gazdasági világválság idején bevezetett mentőcsomagok és segített is, mivel alapesetben elképzelhetetlen mértékű támogatást nyújtott.

Az amerikai emberek jövedelme áprilisban nőtt is a segélyeknek köszönhetően és a szegénységi ráta sem szabadult el. Szakértők szerint a kifizetés nem volt tökéletes, mivel sok munkanélküli nehezen jutott hozzá a támogatáshoz és sokszor pénz szűkében voltak az állami kormányzatok, de összességében a társadalmi biztonsági háló működött.

A támogatások eltűnnek, a vírus marad

A mentőcsomagot úgy tervezték, hogy a vírus a nyárra lecseng, de ez nem történt meg, mivel hibák tömkelege miatt nem sikerült kordában tartani a koronavírust – írja a Vox. „Olyan gazdasági választ adtunk, amely az egészségügyi válaszokra támaszkodik” – mondta Tevon Logan, az Ohio Állami Egyetem közgazdásza.

Texas, Florida, Arizona és Kalifornia már újra korlátozásokat vezetett be, mivel drasztikusan megnőtt a koronavírus fertőzöttek száma és több államban leállították az újranyitást. A Glassdoor adatai alapján az új munkahelyek száma csökkenni kezdett, a JPMorgan fogyasztói kiadás indexe pedig bezuhant.

Ahol megnőtt a fertőzöttek száma, ott a fellendülés megakadt.

A nagyobb vállalatok, mint a United Airlines és az American Airlines is azt jelentette, hogy munkavállalók ezreitől válhat meg, ha a helyzet tovább fokozódik, de ugyanez a helyzet a vendéglátásban is, ahol sokan nem csak ideiglenesen veszítik el a munkahelyüket. Ennek oka Betsey Stevenson, a Michigani Egyetem közgazdásza szerint az, hogy ezeknek a vállalkozásoknak nincs igazi tervük a munkavállalók visszaszerzésére.

A Vox szerint Donald Trump taktikája az, hogy ha nem vesz tudomást a vírusról, akkor az el is múlik és ha valaki a gazdaságról kérdezi, akkor elég az erős tőzsdére mutatni, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól (erről itt írtunk). Krugman szerint Trump egyedül az adócsökkentésekre akar támaszkodni, illetve a dübörgő gazdasággal kampányolni, de ez nehezen működhet, ha az emberek még az utcára is félnek kimenni.

Több ötlet is született már, hogyan kellene fenntartani a gazdaság kormányzati támogatását, de egyre kevesebb idő van cselekedni, mivel hamarosan lejárnak a márciusban elfogadott támogatások – a vírus továbbra is terjed az országban.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés