A térségben megtorpantak, itthon tovább nőttek a bérek

2020. július 9. 12:40
Magyarországon folytatódott a bérek dinamikus növekedése áprilisban is, míg Romániában és Lengyelországban áprilisban csökkenés következett be.

„Mind a teljes bruttó, mind a rendszeres bruttó bérek alakulása hasonló az előző években látotthoz, vagyis márciusban és áprilisban jelentős ugrás van a bérszintben a megelőző hónapokhoz képest. Ez pedig örömteli, mivel a járvány okozta válság egyik kedvezőtlen hatása az lehetne, hogy lelassul, esetleg megáll a béremelkedés, és az eddig zavartalannak tűnő bérfelzárkózási folyamat legalábbis átmenetileg elakad. Ennek szerencsére eddig semmi nyoma” – mutat rá a Növekedés.hu.

Ezzel szemben Romániában a bérek áprilisban márciushoz képest 3,4 százalékkal estek vissza, a lengyel csökkenés 3,3 százalék volt.

„A magyar bérdinamikában egyelőre még semmilyen érdemi visszaesés nem érzékelhető, míg máshol, ahol áprilisi adatokat közöltek, nominális csökkenés mutatkozik. Azt vélhetően nem várhatjuk, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségeknek továbbra se legyen hatása a bérnövekedésben, arra azonban van esély, hogy ez kisebb lesz, mint a legtöbb európai országban, ahogy az eddigi GDP adatok és becslések is hasonló folyamatokat mutatnak. Ennek az lenne a jelentősége, hogy

a régión belül Magyarország az eddiginél előkelőbb helyre kerülne a bérszintet illetően (is),

a gazdagabb országokhoz képest pedig az eddigi ütemben folytatódhat a felzárkózás üteme, még ha ez részben abból is adódik, hogy ott visszaesés következik be. A következő hónapok adatai már mutatni fogják, tartós-e ez a trend” – veti fel a portál, kiemelve, hogy egyelőre tényleg csak a legelső kedvező jelek láthatók és az adathiány sem lehet egyelőre biztosat tudni.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés