Majdnem ötmillió amerikai állt munkába az elmúlt hónapban

2020. július 7. 20:05

Takács Zsolt
Az Egyesült Államokban már második hónapja csökken a munkanélküliségi ráta, de a koronavírus terjedése veszélyezteti a törékeny gazdaságot.

Az USA munkaerőpiaca már 4,8 millió embert szívott fel az előző hónapban, ezzel a munkanélküliségi ráta 11,1 százalékra csökkent júniusban az előzetesen várt 13,3 százalék helyett. Ez az arány még mindig háromszor akkora, mint a 3,5 százalékos februári, kiinduló állapot.

Az elmúlt héten 1,4 millió, az elmúlt két hétben már több mint 3 millió amerikai fordult segélyért, mert elvesztette az állását. 

Február óta pedig 12 millió ember vesztette el a munkahelyét az USA-ban.

Donald Trump a 4,8 millió új munkahelyet történelmi számnak nevezte és hozzátette, hogy a gazdasági fellendülés megindult az országban. 

A vártnál jobban erősödő amerikai munkaerőpiac fellendítette a részvénypiacokat is július elejére.  A biztató munkaerőpiaci adatok azonban még azelőtt érkeztek, hogy a koronavírus által fertőzött emberek száma újból emelkedni kezdett volna. Egyes államok el is kezdték visszavezetni a korlátozásokat, aminek következtében újból megemelkedhet a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban és megállhat a fellendülés is. Egyes szektorokban meg is torpant a helyreállás a járvány újbóli erősödése miatt.

Seth Harris, Barack Obama munkaügyi minisztere szerint az államoknak biztonságosan kell újranyitniuk a gazdaságot és növelni kell a mentőcsomagok összegét. „Az USA gazdaságának 70 százalékát a fogyasztás teszi ki. Ha a fogyasztóknak nincs pénzük, akkor a gazdaság szenvedni fog” – tette hozzá Harris, aki a munkanélküli segélyprogram meghosszabítását szorgalmazza.

(Borítókép: MTI/AP/Frank Franklin II)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés