A magyar és az uniós kiskereskedelem is kezd magára találni

2020. július 6. 15:08
Elemzők által vártnál kedvezőbben alakult az euróövezet kiskereskedelmi forgalma májusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 17,8 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 5,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők havi szinten szerényebb, 15 százalékos növekedést, éves összevetésben nagyobb, 7,5 százalékos visszaesést vártak.  

Az Európai Unió egészében havi szinten 16,4 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 4,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban.

Az uniós tagállamok közül havi szinten csak Bulgáriában nem emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, az Eurostat adatai stagnálásról szólnak. A legnagyobb bővülés Luxembourgban (+28,6 százalék), Franciaországban (+25,6 százalék) és Ausztriában (+23,3 százalék) volt áprilissal összevetve.     

Éves szinten a kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben Bulgáriában (-20,4 százalék), Luxembourgban (-19,7 százalék) és Spanyolországban (-17,9 százalék) csökkent. A legnagyobb növekedés tavaly májushoz viszonyítva Németországban volt, 7,2 százalékos, majd Dánia (+6,6 százalék) és Ausztria (+4,8 százalék) következett.

Magyarországon havi összevetésben 6,1 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 2,1 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban az Eurostat adatai szerint.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés