Júniusban kevésbé csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye az előző hónapnál

2020. július 02. 00:43

Tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének lemaradása a krízis előtti szinthez képest a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet júniusi felmérésének szerdán publikált végleges eredménye alapján.

2020. július 02. 00:43
null

Az euróövezetben júniusban a májusinál kisebb mértékben zsugorodott a feldolgozóipari teljesítmény a beszerzésimenedzser-index (BMI) tanúsága szerint. A BMI végleges júniusi értéke 47,4 pont lett, magasabb a májusi 39,4 pontnál és a júniusi előzetes 46,9 pontnál is.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági aktivitás gyengülését jelzi, míg erősödésére az 50 pont feletti érték utal.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már a 17. egymást követő hónapban van 50 pont alatt. Mélypontját áprilisban érte el. Júniusban minden euróövezeti tagországban javult a feldolgozóipari BMI, többségüknél február óta a legmagasabb szintre.

Két ország,

Franciaország és Írország pedig 50 pont feletti értéket ért el,

52,3 és 51,0 pontot, ami Franciaország esetében 21 havi csúcs. Görögország és Spanyolország megközelítette az egyensúlyi pontot, 49,4, illetve 49,0 pontot értek el. Olaszország, Ausztria, Hollandia és Németország azonban még messze vannak az 50 pontos határ elérésétől. Sorrendben 47,5, 46,5, és 45,2-45.2 pontot értek el.

A felmérés megállapítása szerint a feldolgozóipar termelése lényegesen kisebb mértékben csökkent júniusban mint az előző hónapokban. A termelés növekedését továbbra is a megrendelések akadozása akadályozza, az exportvolumen pedig már a huszonegyedik egymást követő hónapban csökkent.

A vállalatok kapacitásuk alatt dolgoznak, de a teljesítésre váró megrendelési állományuk ezzel együtt is már a huszonkettedik hónapja csökken. A foglalkoztatás már a tizennegyedik hónapja csökkent a feldolgozóiparban. Mindegyik euróövezeti országban a feldolgozóiparban foglalkoztatottak számának a csökkenését jelentették júniusban, a legnagyobb mértékűt Németországban, Olaszországban és Hollandiában.

Az alapanyag beszerzések sorban már a 19. hónapban csökkentek júniusban.

A jövő évre vonatkozóan a termelési várakozások hangulati mutatója azonban már pozitív tartományba emelkedett vissza, mégpedig négy hónapja a legmagasabb szintre. A feldolgozóiparban tehát meg vannak győződve róla, hogy a korlátozások feloldásával jövőre már megindulhat a termelési teljesítmény és az exportvolumen növekedése is.

„A felmérés júniusi adatainak tanúsága szerint a feldolgozóiparban bíznak a helyzet javulásában a járványvédelmi korlátozó intézkedések feloldásának köszönhetően” – kommentálta az eredményeket Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. „A júniusi adatok alapján a feldolgozóipar éves termelési értékének 2 százalékos csökkenését lehet prognosztizálni” – tette hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik