Magyarországra hozza a svájci cég az egyetlen külföldi európai telephelyét

2020. június 30. 13:10

Debrecenben építi föl közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion – jelentette be a beruházás hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

2020. június 30. 13:10
null

Magyar Levente közölte, hogy a műszergyártó Sensirion csúcstechnológiát fog előállítani a hajdúsági megyeszékhelyen. Üdvözölte a bejelentést azért is, mert Debrecennel mint a leggyorsabban fejlődő magyar várossal „komoly tervei vannak a kormánynak.”

A beruházás nem a versenyképességi támogatásra épít, hiszen a vállalat már a válság előtt döntött, miután a térség más országaiban is megvizsgálta a lehetőségeket – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormány ettől függetlenül bővíti a fejlesztésre készülő cégek támogatását, hamarosan pályázat jelenik meg a 800 ezer eurónál nagyobb összegű befektetések ösztönzésére, és összesen legalább

50 milliárd forint jut a külföldön beruházó magyar vállalkozásoknak is

– tette hozzá.

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy

a válság hatásait nem kivédeni kell, hanem kihasználni,

hiszen ilyenkor érdemes nagyot, másoknál nagyobbat lépni. Ha sikerül a magyar cégeket támogatva jelentős külföldi működőtőkét is Magyarországra vonzani, akkor 2020 kiemelkedő beruházási aránnyal érhet véget, jövőre pedig folytatódhat az erőteljes gazdasági növekedés – mondta.

A Sensirion alelnöke a bejelentés alkalmából köszönetet mondott a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA), valamint az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnak, hogy segítettek megtalálni a legmegfelelőbb beruházási helyszínt. Johannes Bleuel szerint az új telephely hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalat növekedése 20 év után is folytatódjon. A Sensirion ugyanakkor nem csupán a gyár termelési kapacitására, hanem a Debreceni Egyetemre, és a helyi szakképzésre számít – tette hozzá.

Elmondta, hogy a Sensirion elsősorban környezetvédelmi szenzorokat készít. Ilyen berendezésekkel működik szinte minden készülék, amelyben a levegő minőségét kell mérni, de orvosi műszerekhez is készítenek szenzorokat, így például az elmúlt hónapokban Magyarországra érkezett lélegeztetők is Sensirion-érzékelőkkel működnek.

A Sensirion Kft. ügyvezető igazgatója szerint a beruházás jó helyre került, hiszen

Debrecen kiváló helyszín a feltörekvő vállalatok számára.

A fejlődésre a leendő munkatársaknak is készen kell állniuk, hiszen a vállalat bevételének csaknem a negyedét kutatási-fejlesztési célokra fordítja – tette hozzá Ábrahám László.

Az 1998-ban alapított Sensirion csaknem 800 alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele mintegy 200 millió euró. A vállalat Svájcon kívül Kínában és Dél-Koreában is működtet üzemet, Svájcon kívül ugyanakkor a debreceni lesz az egyetlen európai telephelye. A magyarországi leányvállalatot az idén jegyezték be, fő tevékenysége a nyilvántartás szerint mérőműszerek gyártása lesz.

A Sensirion honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint a gyártás 2021 második felében kezdődhet. Kezdetben a debreceni üzem csaknem 50 munkahelyet kínál majd, de 2025-ig ennek a többszörösével számolnak.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. július 08. 19:39
Valahol el kell kezdeni és Debrecen épp megfelel erre. Nyilván a többi régiós központot is fejleszteni kell, de nem lehet mindent egyszerre, annyi pénzünk nincs. Szép fokozatosan menni fog, utána meg össze kell ezeket kötni megfelelő infrastruktúrával, lehetőleg nem úgy, hogy minden út, vasút Budapest felé vezessen. De ez egy 20-30 éves stratégia, nem mehet gyorsan. A fővárost meg ki kell vezetni ebből a feneketlen pénznyelő szerepkörből, mert ez okozza az ország vízfejűségét. A Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl is le van maradva eléggé, ebben igazad van. (bár te az utóbbit írtad, de ez mindegy)
nemecsekerno_007
2021. július 08. 19:38
Amúgy hajrá Debrecen, szükség van a decentralizációra.
nemecsekerno_007
2020. július 16. 20:04
A GKI-nál már élesítik a botmixereket. :)))))))) Szerintem létezik valamilyen hallgatólagos megállapodás az ellenzék és a kormány közt, hogy megfelelően fejlődhessen az ország. Nem hiszem el, hogy a magyar ellenzék csak azért Orbánozik, mert abból jól meg lehet élni. Bár lehet, hogy túl idealista vagyok.
NeMá
2020. július 16. 20:04
Ajaj! Ez a O1G megint betartja a szavát! Ezek a qva nácik szeretnek dolgozni! Baj lesz elvtásak! Hogy lesz így forradalom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik