A megosztott állami szuverenitás elve mentén képzelné el egy ideális világkormány működését az ENSZ főtitkára

2020. június 29. 18:41

Az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapján elhangzottak szerint a koronavírus utáni világrend felett ideális esetben egységes kormány őrködne.

2020. június 29. 18:41
null

„Az Alapokmány elfogadásának 75. évfordulóját világszintű felfordulás közepette kell megélnünk” – nyitotta beszédét Aniónio Guterres, az ENSZ Főtitkára az ENSZ Alapokmánya elfogadásának előestéjén tartott sajtókonferencián. 

A főtitkár szerint a világ ma nemcsak a koronavírus okozta válsággal és a klímaváltozás káros hatásaival kényszerül szembenézni, de rasszizmus és a folyton növekvő társadalmi egyenlőtlenség kártételei is világszerte tapasztalhatók.

„A problémákra a hathatós megoldást a multilateralizmus újraértelmezése jelentené”

– állítja António Guterres. A világ ugyanis nemcsak a koronavírussal, hanem az „álhírpestissel” is szembe kényszerül nézni. Ennek kapcsán a főtitkár az ENSZ „Verified” („Megerősített”) nevű kezdeményezésére hívja fel a figyelmet, amely az internetezők bevonásával figyelmeztetne a dezinformációra. A programba úgy nevezett „információs önkéntesként” lehet jelentkezni, akiknek feladata az ENSZ által hivatalosan megerősített információk terjesztése lenne az internetes felületeken. 

A főtitkár a többoldalú nemzetközi szerződések rendszerét azért is venné revízió alá, mert álláspontja szerint a koronavírus tanulságai között nem szerepelhet olyan forgatókönyv, amely a válságot előidéző, mégis összeomlott rendszerek újraépítését célozza.

A főtitkár értelmezése szerint a válságot követően felállítandó világrend ideális esetben karakteresebben képviseli a világkormányzás kialakítására irányuló törekvést – legalábbis meghatározott (de a főtitkár által nem definiált) szakpolitikai területeken. Ez a projekt azonban Guterres szerint sem áll jól: a főtitkár rámutat, hogy

a világ vezető nagyhatalmainak kapcsolata jelenleg nem engedi meg azt, hogy a világkormányzás bármilyen formában is létrejöjjön.

Ennek kapcsán Guterres saját szervezetének érdemeit sorolja a járványügyi védekezés során, sugallva, hogy az ENSZ a maga részét kivette a védekezésből: 250 millió darab védőeszköz szállítása 130 ország számára, az oktatás megszervezése 155 millió gyermek számára, 2 millió egészségügyi és szociális alkalmazott kiképzése – hogy csak a Guterres által fontosabbnak vélt intézkedéseket említsük.

Mindez azonban nem teszi az ENSZ-t az állami kormányok kihívójává – legalábbis ez derül ki abból, amit a jelen formájában működő nemzetközi szervezet alkalmatlanságáról elmond. A főtitkár a hangsúlyt a nemzetközi szerződések rendszerének megerősítésére helyezné, ideális világkormány tehát a multilateralizmus kontextusában állna fel, legalábbis Guterres olvasata szerint.

„Megosztott felelősségi rendszer, megosztott szuverenitás, megosztott stratégiák”

– ez lenne a guterresi világkormány működési logikája, erre kell, hogy rávilágítson a koronavírus okozta világjárvány a főtitkár szerint.

„Várom, hogy szeptemberi találkozónkon mindezt megvitathassam a világ vezetőivel; teljes mértékben elérkezettnek látom az időt arra, hogy összegyűljünk, és újragondoljuk annak a világnak a működését, amelyen közösen osztozunk” – zárja beszédét António Guterres.

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2020. július 08. 17:46
Nna, csak kibújt a szög a zsákból.
Akitlosz
2020. július 08. 17:46
Kommunista.
puszika
2020. július 08. 17:44
Főtitkár elvtárs!! Máris sürgősen el kell kezdeni ÁTNEVELŐ TÁBOROK ÉPÍTÉSÉT/őrség, szögesdrót,barakk/! Kiknek? Az álhírpestis előállítóinak és terjesztőinek. HATALOMBÓL KIESETT DE ODASÓVÁRGÓ POLITIKUSOKNAK MEG FIRKÁSZOKNAK/főszerkesztőtől a hajhászig/. Nem kétséges a túlnyomó többséget a liberálbolsik tennék ki. Ez egy gyönyörű feladat. Tessék hozzákezdeni a munkához.Ne húzódozzon!! Az "információs önkéntesek" ebben a velejéig álhírekkel elrontott világban nem hogy az álhíreket,de saját édesanyjukat sem ismernékl fől.
Magyarok Pásztora
2020. július 02. 12:36
Az apja faszát az ensz főtitkárának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik