Rezsicsökkentést követel a román gazdasági miniszter a külföldi gázszolgáltatóktól

2020. június 25. 12:02

Virgil Popescu román gazdasági és energiaügyi miniszter szerint a romániai gázszolgáltatók visszaélnek domináns piaci helyzetükkel és ismét felszólította őket, hogy a lakossági fogyasztói árat 15-20 százalékkal csökkentsék a júliusi árliberalizáció után.

2020. június 25. 12:02
null

Romániában július 1-jétől fogják liberalizálni a lakossági gáz árát, amelyet eddig az országos energiaár-szabályozó hatóság szabott meg a kormány döntései alapján. Virgil Popescu már többször élesen bírálta a lakosságot ellátó két nagy szolgáltatót, a német E-ON-t és a francia Engie-t, amelyek a július utáni időszakra is ugyanolyan áron kínálják a gázt, mint az árszabályozás feloldása előtt.

A miniszter szerint ez nem helyes, mivel

a jelenlegi szabályozott ár meghaladja a gáz nemzetközi nagykereskedelmi árát,

ezért Popescu szerint az árliberalizálás egy 15-20 százalékos végső fogyasztóiár-csökkenést kellene eredményezzen.

„Egyes szolgáltatók visszaélnek a domináns piaci helyzetükkel, és nem csökkentik a végső fogyasztói árat olyan körülmények között, hogy a gáz nagykereskedelmi ára a szabad piacon alacsonyabb a június végéig hatályos romániai szabályozott árnál” – mondta a miniszter. Hozzátette:

kiábrándítónak tartja egyes szolgáltatók magatartását.

Kilátásba helyezte, hogy az állam ismét közbelép a versenytanács, az energiaár-szabályozó hatóság és a kormány révén, ha a szolgáltatók a későbbiekben, például augusztus 1-től sem kínálnak olcsóbban gázt a fogyasztóknak.

Az E-ON egy kedden kiadott közleményben jelentette be, hogy nem tud alacsonyabb áron gázhoz jutni, ezért nem tartja indokoltnak a miniszter által követelt árcsökkentést.

A romániai lakossági gázpiacot 90 százalékban uralja a francia és a német vállalat, körülbelül fele-fele arányban. Az ipari fogyasztók az energiahordozót már 2014 végétől szabad piaci feltételek mellett kapják. Romániában több mint 30 gázszolgáltató működik a piacon.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet egy szerdán közzétett felmérése szerint a román lakosság alig fele tud arról, hogy július 1-től megszűnik a lakossági gáz árának szabályozása.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. június 30. 17:38
Inkább ingyen rezsim. :))))))) Azt követelhet :))))))
civis72
2020. június 30. 17:37
bezzegrománia !... kíváncsi vagyok mikor kezd klára asszony ingyen rezsit követelni
nemecsekerno_007
2020. június 30. 17:37
Ajjajjjj. Mingyá kiderül, hogy Romániában komoly gondok vannak a jogállamisággal meg a szólásszabadsággal!!! :)))))))))))))))))))))
Lombi
2020. június 30. 17:36
Populista. Pfúj. Egyébként meg tessék csak tessék. Harcolja ki magának. Lesz e elég bátor a román vezetés? Eddig még ilyet nem csináltak, mindig csak bólogattak mindenre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik