Listázta Amerika a veszélyesnek tartott kínai cégeket

2020. június 25. 12:12

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) listát hozott nyilvánosságra a kínai hadsereggel kapcsolatban álló és Amerikában is tevékenykedő  kínai cégekről – jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Pentagonból származó dokumentumokra hivatkozva.

2020. június 25. 12:12
null

A húsz kínai állami vállalat között olyan ismert cégek vannak, mint a Huawei, a Hikvision, az Aviation Industry Corporation, az Inspur Group, a Panda Electronics, vagy a China Mobile Communication és a China Telecmmunications. E két utóbbi telecom-társaságot jegyzik a New York-i tőzsdén is.

Az amerikai védelmi minisztérium vélelmezése szerint a cégek vagy közvetlenül a kínai hadsereg tulajdonában vannak vagy kapcsolatban állnak a kínai haderővel, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel.

A Fehér Ház nem kommentálta a nyilvánosságra hozott listát, és az amerikai közszolgálati rádió megkeresésére Kína washingtoni nagykövetsége sem reagált.

Az NPR elemzője emlékeztetett rá, hogy egy 1999-ben elfogadott amerikai szövetségi törvény a Pentagon feladatául szabja az Egyesült Államokban tevékenykedő kínai cégek, köztük a katonai vállalatok felülvizsgálatát időről-időre és listázását, ami nem von maga után büntető intézkedést, és a szövetségi kongresszusnak sem kell cselekednie. A törvény azonban lehetővé teszi a mindenkori amerikai elnököknek szankciók bevezetését, köztük akár

a listán szereplő vállalatok teljes vagyonának zárolását is.

Tavaly, a Kínával folytatott kereskedelmi vita közepette amerikai republikánus és demokrata párti törvényhozók egy csoportja sürgette a Pentagont, hogy állítsa össze, illetve hozza nyilvánosságra a friss listát. A politikusok levelet írtak Mark Esper védelmi miniszternek, és egyes kínai cégek tevékenysége miatti aggodalmaikat hangoztatták.

Szerdán Tom Cotton Arkansas állam republikánus szenátora és Mike Gallagher wisconsini republikánus képviselő újságíróknak nyilatkozva méltatta a Pentagont, amiért nyilvánosságra hozta a friss listát. Mindketten szorgalmazták, hogy Donald Trump amerikai elnök hozzon gazdasági szankciókat a cégek ellen.

Trump május közepén megtiltotta a szövetségi állami nyugdíjalapnak, hogy befektessen Kínában, mert az amerikai kormányzat álláspontja szerint ez komoly nemzetbiztonsági kockázatokat jelentene az Egyesült Államok számára.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2020. június 30. 17:45
Igazad van ba+. De mi a lóalkatrészt keresel te még mindig itt, ebben az országban. Ha valahol én nem érzem jól magam, akkor nem a kormányt szidtam, de továbbálltam. Igaz én anno az egyetemen is megtanultam, Rómában élj úgy mint a rómaiak. Mondjuk a buta szövegedből nekem az jön át, hogy te nem is vagy magyar. Útlevél?
Starlord
2020. június 30. 17:42
Fordítva ez úgy működik, hogy az összes kinában működő külföldi cég egy félig kínai leányvállalaton keresztül üzemelhet csak. Amerikában és Európában ilyen nincs, pedig kéne hogy legyen, mert ez így marha egyoldalú... Kína nagyon védi a gazdaságát, konkrétan nem is működhetnek teljes külföldi tulajdonban lévő cégek, csak mint mondtam egy félig kínai leányvállalatokon belül.
Emmanuel Goldstein
2020. június 27. 17:09
A kommunista Kína tisztességtelen módszereket használ az üzleti életben is, jogos az éberség.
Vakfolt
2020. június 26. 04:15
Narancspofi, inkább vezényeld ki amit ki kell, tiltsad ki az antifaszomat, és csinálj rendet, különben neked hugyoztak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik