Kevésbé csökkenhet a szlovén gazdaság a vártnál

2020. június 25. 12:10

A szlovén kormány makrogazdasági intézete (UMAR) szerdán módosította az idei koronavírus-járvány okozta GDP-csökkenésre vonatkozó előrejelzését, és 7,9 százalékos visszaesésre számít az eddigi 8,1 százalékról, amely áprilisi becslés volt.

2020. június 25. 12:10
null

Az UMAR a jövő évi előrejelzést kissé felfelé módosította: 4,5 százalékos növekedésre számít, az eddigi 3,5-ről.

Az intézet az idei éves inflációs becslést 0,7 százalékra állapította meg, a jövő évre pedig 1,4 százalékkal számol.

Az export ebben az évben 15,9 százalékkal esik vissza, 2021-ben ugyanakkor 9,7 százalékkal nő, míg a beruházások 15,5 százalékkal zsugorodnak 2020-ban, jövőre pedig tíz százalékkal emelkednek.

Maja Bednas, az intézet igazgatója elmondta:

nem számolnak a koronavírus-járvány második hullámával,

de ha az bekövetkezik, a helyreállítás lényegesen lassabb lesz. „A bizonytalanság hatalmas” – húzta alá. Mindazonáltal kijelentette: jövőre fokozatos fellendülésre számítanak, amely ágazatonként változó lesz.

Szlovénia gazdasága 2,4 százalékkal nőtt tavaly, exportja 80 százaléka más uniós országokba került. Főbb kiviteli termékei közé tartoznak a gépjárművek, valamint alkatrészek, továbbá a gyógyszerek és a háztartási gépek.

Ljubljana március közepén vezette be a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, majd április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2020. június 26. 01:22
Jelentéktelen eltérés, mérési hibahatáron belüli. A bizonytalanság miatt amúgy is fokozattan értelmetlenek ezek az előrejelzések.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik