Megfordult a trend, többlettel zárt a folyó fizetési mérleg az első negyedévben

2020. június 23. 10:59
Az előző két negyedév jelentős deficitjével szemben az idén az első negyedévben minimális, 2 millió euró aktívummal zárt a folyó fizetési mérleg – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent adatokból.

Az ország pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított, úgynevezett fizetési képesség a külfölddel szemben 569 millió euróra nőtt a tavalyi negyedik negyedévi 537 millió euróról, és ezzel jóval meghaladta az egy évvel korábbi 207 millió eurót. A tőkemérlegben a legjelentősebb tétel, 571 millió euró az Európai Uniótól befolyt tőketranzakciókból eredt az idei első negyedévben, messze elmaradva az előző negyedévi 1,544 milliárd eurótól, de jóval a tavaly első negyedévi 327 millió euró felett.  

A devizában fennálló nettó adósság a múlt év végéhez képest 532 millió euróval 9,329 milliárd euróra nőtt, ebből az államháztartás és a jegybank 7,374 milliárddal részesedett március végén, ami 125 millió euróval kevesebb az év véginél.  

A szolgáltatások külkereskedelme az első negyedévben 1,457 milliárd euró aktívummal zárt, amiből 626 millió euró származott az idegenforgalomból. Az áruforgalmi mérleg hiánya a tavalyi negyedik negyedévi 1,111 milliárd euróról 183 millió euróra esett.

Az elsődleges jövedelmek kivonása 869 millió euróra csökkent az előző negyedévi 1,208 milliárd euróról, ezen belül közvetlen működőtőke befektetések alapján eszközölt profitrepatriálás 1,709 milliárd eurót tett ki az előző negyedévi 2,338 milliárd, és az egy évvel korábbi 2,029 milliárd euro után.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erről jut eszembe a háromfajta hazugság: a kicsi, a nagy és a statisztika.

Azt fogják mondani, hogy ellopták:-)))

Szoktam a hvg-n olvasgatni. Ott van Tunya. Tekintve a mondanivalót és stílust, ő lehet:-))))
Ha ő az, akkor jó helyen van:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés