Az osztrák kormány 50 milliárd euróra növeli a segélycsomag összegét

2020. június 16. 22:25
Ötvenmilliárd euróra növeli a koronavírus-járvány miatti segélycsomagjának összegét az osztrák kormány. A kabinet erről kedden döntött.

Sebastian Kurz kancellár közölte: három különböző segélycsomagról döntött az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotta kormánykoalíció: egy 7,5 milliárd eurós mentőcsomagról, egy 5,2 milliárd eurós tehermentesítő csomagról, valamint egy 6,3 milliárd eurós beruházási csomagról.

„Ausztriát ismét pályára kell állítani”

– mondta Gernot Blümel pénzügyminiszter. Hozzátette: a 19 milliárd euróval megnövelt, összesen 50 milliárd eurós segélycsomag a gazdasági világválság kedvezőtlen hatásaitól óvhatja meg az osztrák családokat és vállalkozásokat.

A vállalkozások megmentése érdekében csökkentik a forgalmi adót, a gasztronómia és a kultúra területén pedig egész évre kiterjesztik az állandó kiadásokra igényelhető támogatást.

A családok gyermekenként 360 euró kedvezményt kapnak, és az adóreform értelmében

egy átlagos családnak évente akár ezer euró maradhat a zsebében.

A befektetési csomag segítségével lehetőség van egyebek mellett a vállalkozás tőkéjének megerősítésére, környezetbarát beruházásokra, az oktatásban pedig a digitalizáció fejlesztésére.

Ausztriában 17 104-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Közülük 16 089-en időközben meggyógyultak. A fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 52-vel növekedett, így 419 aktív beteget tartanak nyilván. Bécsben egy nap alatt 42, Alsó-Ausztriában tíz új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Bécs 23. kerületében, Liesingben egy idősotthon tíz lakójának koronavírus-tesztje lett pozitív. Az intézményben korábban hatan hunytak el a koronavírus okozta szövődmények következtében. Az otthonban 268-an laknak; hét dolgozó számára házi karantént rendeltek el.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés