Egy magyarországnyi munkahelyet kellene Kínában létrehozni, még az idén

2020. június 15. 15:41
Szakértők szerint Kínának 10 millió munkahelyet kell létrehoznia ahhoz, hogy stabillá váljon a munkanélküliségi ráta, amely jelenleg magasabb, mint a kormányzati cél.

Ahhoz, hogy az éves gazdasági növekedés 3-4 százalék között alakuljon, legalább 3 billió jüan értékű munkahelytámogatásra fókuszáló mentőcsomagra lenne szükség.

A szakértők szerint sokkal többet kell tennie a kormánynak, hogy stabilizálja az ország gazdaságát. Peking a városi munkanélküliségi rátát 6 százalékon kívánja tartani és 9 millió új munkahelyet kíván létrehozni, de David Li Daokui, a Tsinghua University közgazdásza és a jegybank volt tanácsadója szerint ennél sokkal több erőfeszítésre lenne szükség, szerinte tízmillió munkahelyre lenne szükség még az idei évben.

Világbank legfrissebb adatai szerint Kína gazdasága 1 százalékkal nő csak 2020-ban. Ilyen gyenge növekedésre negyven éve nem volt példa. Kína infrastrukturális beruházásokkal próbálja fellendíteni a gazdaságot, amelynek következtében a költségvetés deficitje 3,6 százalék lehet.

Kínában több tízmillió dolgozó veszítette el az állását a lezárások alatt.

A kínai gazdaságpolitika pedig már attól tart, hogy nehezebben juthat hozzá majd a fejlett nyugati országok technológiájához, hiszen, mint azt a Makronóm is megírta, általános trenddé válik a hazait védő, patrióta gazdaságpolitika a világban, amely fokozottan védi a nemzetgazdaság tudás- és fizikai tőkéjét, különösen a kritikus infrastruktúráját.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés