Ausztrál cégek profitálnak abból, hogy Brazíliában tombol a koronavírus járvány

2020. június 15. 15:31
Három brazil bányát is kiütött a koronavírus, óriási mozgásokat eredményezve a vasérc globális piacán.

Az ausztrál gazdaság és a legnagyobb bányászati cégek – a BHP, a Rio Tinto és a Fortescue Metals – profitálnak abból, hogy Brazíliában kitört a koronavírus járvány. A latin-amerikai országban a kormány elrendelte három bánya ideiglenes bezárását, miután 188 munkás megfertőződött a vírussal. Ez az intézkedés teljesen felborítja a vas globális kereskedelmét is, mivel a világon az összes vas 12 százaléka ezekből a bezárt bányákból érkezik. Tavaly a Vale 302 millió tonna vasércet termelt ki, ebből a bezárt komplexum 36 millió tonnát termelt. 

Kína újraéledő gazdaságából pedig hatalmas kereslet mutatkozik az ausztrál vasért, mivel Kína infrastrukturális beruházásokkal küzd a koronavírus gazdasági hatásai ellen.

Az elmúlt két hónapban a vasérc tonnájának ára a globális piacon 80-ról 100 dollárra nőtt, amire 2019 augusztusa óta nem volt példa. Ennek következtében még az ausztrál dollár értéke is megugrott, 25 százalékos növekedést előidézve. Az előző pénzügyi évben Ausztrália legfontosabb exportterméke a vasérc volt, összesen 77,2 milliárd dollár értékben, amit a szén és a földgáz követett. A globális piacon egyébként a kínálatot nagyjából Ausztrália és Brazília adja, a fő felvevőpiac pedig Kína.

A vasérc olyan termék, amiben Kína nagyon nem önellátó, hiszen erősen függ Ausztráliától. Ez javítja Ausztrália alkupozícióját az elmúlt hónapokban kialakult éles ausztrál-kínai vitában, a koronavírus járvány miatt ugyanis komoly diplomáciai csörte alakult ki a két ország között, az ausztrál kormányfő például úgy vélte, a kínai vadpiac lehet a járvány forrása. Lényegében Ausztrália volt az egyik vezetője azon országoknak, amelyek független vizsgálatot követeltek Kínával szemben a vírus kitörése és az elhallgatott információk miatt. Így hiába vetett ki Kína büntetővámokat az ausztrál árpára, az ausztrál vas nélkül nem működhet teljes gőzerővel a kínai fellendülés sem.

A kínai állami médiában Hu Xijin szerkesztő Ausztráliát áprilisban egy rágógumihoz hasonlította, ami ráragad a cipőre és időnként egy kővel le kell kaparni onnan.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés