A Morgan Stanley szerint rendkívüli, de rövid lehet a koronaválság

2020. június 15. 19:09
A korábbinál pozitívabban látják a világgazdaság helyzetét az elemzők, a negyedik negyedévre kilábalhat a világ a válságból, így mély, viszont rövid válságot tudhatunk majd magunk mögött.

A Morgan Stanley szerint a negyedik negyedévre már teljesen magunk mögött hagyjuk a válságot, így tehát V-alakú lehet a talpraállás, ami azt jelenti, hogy mély, de rövid válságról van szó.

A korábbinál pozitívabban látják június közepén a helyzetet az elemzők, mivel több pozitív meglepetés érkezett a világ gazdaságaiból az elmúlt hetekben.

Három okot is említenek, amelyek a gyors kilábalás mellett szólnak: nem belső egyensúlytalanságok okozták a válságot; másrészt, nem kezd most mindenki megtakarítani és leépíteni az adósságát – hiszen nincs pénzügyi vagy adósságválság; és harmadrészt, a gazdaságpolitika általában jelentős, gyors támogatást nyújtott a gazdaságoknak.

2021 első negyedévében már 3,1 százalékkal növekedhet a globális gazdaság az idei visszaesés után.

Bár feltételezik, hogy ősszel jöhet egy második járványhullám, optimista előrejelzéseiket ez nem változtatja meg, mivel ezt a hullámot szelektív lezárásokkal szerintük tudja majd kezelni a világ.

A Nemzetközi Valutaalap eközben épp a múlt héten figyelmeztetett, hogy a vártnál lassabb lesz a talpraállás.

A JPMorgan Chase & Co. közgazdászai pedig arra figyelmeztettek, hogy az elszálló adósságok és költségvetési deficitek miatt egy idő után elfogyhat a költségvetések lőszere, a gazdaságélénkítés leállhat. Emiatt bizonytalan helyreállást várnak 2021-re.

A Makronómnak nyilatkozó bécsi közgazdász, Richard Grieveson is felhívta arra a figyelmet, hogy a válságban eladósodó országok a válság után egy ördögi körbe kerülhetnek – alacsony gazdasági növekedéssel és nagy adóssággal, így az adósság visszahúzhatja a növekedést, a szerény növekedés pedig nem segít kinőni az adósságot.

(MTI/AP/Kathy Willens)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés