Akkorát esik idén a holland gazdaság, hogy ahhoz képest 2008 is semmi volt

2020. június 9. 12:35
Hollandiában idén 6,4 százalékkal eshet vissza a GDP, míg jövőre 2,9 százalékos, 2022-ben pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedés várható, közölte a holland központi bank (DNB) hétfőn.

A visszaesést a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések okozzák, amelyek miatt eddig nem látott mértékben esett vissza a holland termelés és export, tovább évek óta a legmagasabb szintre, 4,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

A DNB szerint azonban, ha a járvány második hulláma miatt újra korlátozó intézkedéseket, lezárásokat kell bevezetni akár Hollandiában, akár máshol a világon, akkor még sötétebb kilátásokkal kell számolnia az eurózóna ötödik legnagyobb gazdaságának.

A DNB igazgatója, Olaf Sleipen azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy

a 6,4 százalékos csökkenés már kétszerese a pénzügyi válság alatt bekövetkezett visszaesésnek.

Hozzátette: sok bizonytalansággal kell számolni, a recesszió erőssége és mélysége, valamint a későbbi kilábalás egyelőre kiszámíthatatlan tényezőkön múlik.

„Az előjelek kedvezőtlenek. Legrosszabb esetben közel 12 százalékos visszaesés is előfordulhat, és a holland gazdaság, legjobb reményeik szerint is csak 2023 után lesz képes ismét a járvány előtti szinten teljesíteni” – hangsúlyozta.

A bank előrejelzése szerint a háztartások idén, várhatóan 7,6 százalékkal kevesebbet fognak költeni, míg a vállalatok közel 14 százalékkal csökkentik befektetéseiket, az export pedig majdnem 11 százalékkal csökken.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés