Megszólalt a legpontosabb elemző, önmagát körözheti le jövőre a magyar gazdaság

2020. június 8. 14:20

Írta: Oláh Dániel
Ha jövőre minden korlátozó intézkedést feloldanak, akár a 6 szá­zalék feletti gazdasági növekedés is elérhető, írja Suppan Gergely a Világgazdaságban megjelent cikkében.

Nem adósodunk el a válság miatt

A Takarékbank Zrt. vezető elemzője kifejti, hogy a koronavírus okozta többletkiadások fedezetét „túlnyomórészt költségvetési átcsoportosításokkal, valamint egyes szektorokra kivetett különadókkal teremti meg a kormány, így összességében a gazdaságvédelmi terv alig növeli a hiányt, azaz alig hoz fiskális élénkítést.” 

Hozzáteszi, hogy a gazdaságélénkítésben döntően a monetáris politika, az állami (MFB, Eximbank) és jegybanki stimulusok játszanak szerepet.

Fontos kérdésnek tartja, hogy hogyan alakulnak az adóbevételek, hiszen ez meghatározza a költségvetési helyzet alakulását is. E téren úgy véli, a kérdés az, hogy mennyivel maradhatnak el a tervektől az adóbevételek.

„Az első négy hónap pénzforgalmi adatai alapján egyelőre nincs ok túlzott aggodalomra. Időarányosan megközelítik, egyes esetekben kissé meg is haladják az évközi teljesítést a befolyó bevételek, annak ellenére, hogy április végéig már másfél hónap telt el a korlátozó intézkedések bevezetése óta. Az áfa- és szja-bevételek még áprilisban is felülmúlták az egy évvel ezelőtti szintet, csupán lassulást mutatott a növekedési ütem. A korlátozó intézkedések fokozatos és részleges enyhítésével pedig egyes ágazatok már májusban elkezdték érdemben mérsékelni a visszaesést, így

a gazdaság túljutott a mélyponton, a munkaerőpiac és a fogyasztás stabilizálódhat, egyes szakmákban – oktatás, egészségügy – pedig további béremelések várhatók.

Látva a fényt az alagút végén, a vállalatok is könnyebben dönthetnek kedvezményes hitelek igénybevétele, illetve beruházást és versenyképességet támogató állami programokban való részvétel mellett, ami megalapozhatja a kilábalást. Így a bevételek idei elmaradása az eddig látottak alapján nem tűnik számottevőnek, ami kedvező alapot adhat a bevételek jövő évi teljesüléséhez” – árulja el.

Mint arról a Makronóm beszámolt, Suppan Gergely nyerte el a Consensus Economics előrejelzői díját, több száz nemzetközi elemzőt megelőzve előrejelzéseivel.

Jobb lehet a növekedés a kormány várakozásánál

Suppan meglepő felvetése a gazdasági növekedés ütemére vonatkozik. Mint írja, „a kormány jövő évi 4,8 százalékos növekedési előrejelzése felülteljesülhet, döntően a bázishatások miatt. Ez különösen szembetűnő lesz a jövő év második negyedében, és az idei második negyedévi visszaesés mértékétől függően akár két számjegyű is lehet.

Ha jövőre minden korlátozó intézkedést feloldanak – alapfeltételezésünk szerint a koronavírus-járvány a meglévő gyógyszerekkel már az idén ősszel kezelhető lesz, a jövő év elejére pedig a több mint száz folyamatban lévő vakcinakutatás már eredményre vezethet –,

akár a 6 szá­zalék feletti növekedés is elérhető.”

A 2019-es évben egyébként egyetlen uniós ország sem volt képes elérni ezt az ütemet, a legközelebb Írország állt ehhez 5,5 százalékos növekedéssel. Írország volt az egyetlen ország, amely hazánkat tavaly gazdasági növekedésben képes volt megelőzni. Sőt, ez a szám gyakorlatilag a tavalyi kínai gazdasági növekedéssel egyezik meg. 

Tegyük persze hozzá, hogy több országban is elképzelhetők a korábbinál nagyobb növekedési ütemek jövőre, hiszen több esetben történelmi nagyságrendű visszaesés történt.

A lényeg nem az abszolút, hanem a relatív szám

A legfontosabb Magyarország számára ezért továbbra is inkább az, hogy más gazdaságokhoz képest hogyan teljesít, márpedig ebben kimondottan jól áll, hiszen bőven tartja a növekedési többletét Nyugat-Európához képest. A magyar gazdaságban az idei első negyedévben is 2 százalékot elérő gazdasági növekedés volt megfigyelhető, miközben az eurózóna országaiban rendkívüli visszaesések történtek, így a növekedési különbség ollója a korábbinál is nagyobbra nyílt.

Ha ezt sikerül fenntartani, akkor kanyarban előzhet Magyarország, lekörözve gazdasági fejlettségben több mediterrán országot.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A végső változat pedig ez volt:
Áprilisban 20 grammra emelkedik a csokoládé- fejadag.

És ez nem a kazah hírügynökség, és nem is a belorusz:

"Rohadt nagy járvány. Legalábbis ami a médiában végigszaladt. Mintha egy világméretű kísérletet futtattak volna le, amely révén azt akarták kideríteni, hogy megfelelően kiépített propagandával el lehet-e hitetni az emberekkel egy rettenetes világjárvány fenyegetését úgy, hogy a valóságban nincs semmiféle járvány, annak halvány nyoma sem? A válasz: igen. Ma a világmédia bárkivel bármit el tud hitetni, semmit sem számít a valóság, semmit sem ér a józan ész. A koronavírus-kampány valójában egy háború volt a józan ész ellen, és ebben a háborúban a józan ész vereséget szenvedett. Ismerje el ön is, Kedves Olvasó, hogy bármennyire is gyanakodott, voltak pillanatok, amikor mind elbizonytalanodtunk. Mert mi van, ha mégis igaz?"

-- Bencsik "Békemenet" András, 2020. március 6.

"A koronavírus-kampány a jelek szerint inkább csak egy olyan nemzetközi modell, amely alkalmas arra, hogy a fenyegetésekre fogékony emberek sajnálatos meghülyítésével -- lásd 16 millió olasz karanténban, illetve az olasz kormány azon döntése, hogy olaszok mostantól nem utazhatnak Olaszországban olaszországi rokonaikhoz -- modellezze egy későbbi, valóban veszedelmes járvány hatásait és annak kezelését.

Ezért tisztázzunk egy fontos félreértést: nem a vírus jelenti a veszélyt."

-- Bencsik "Békemenet" András, 2020. március 12.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés