Nem csak a szívekben, a gazdaságban is patriotizmusra ösztönöz a dél-afrikai elnök

2020. június 15. 15:02
A gazdaság újratervezésének legfőbb célja egy inkluzívabb, a szegénységet felszámoló, munkahelyteremtő gazdaság létrehozása Cyril Ramaphosa, a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke szerint.

Új pilléreken a gazdasági növekedés 

A koronavírus által okozott válság lehetőséget ad Dél-Afrika kormányának, hogy megreformálja az ország gazdaságát. Egy dél-afrikai fórumon tartott beszédében június elején Ramaphosa megosztotta véleményét a szerkezetváltásról és az állami tulajdonú vállalatok átalakításáról.

„A Covid-19 nagyobb lehetőségeket biztosít számunkra az állami tulajdonú vállalkozások átalakításához és újratervezéséhez”, mondta Ramaphosa. 

A South African Airways, az ország légitársasága az egyik olyan állami nagyvállalat, amely már tavaly bajba került, így decemberben likviditási válsága közepette kezdték a megmentését. Ramaphosa erről elmondta, hogy a folyamat kezdi elérni azt a pontot, ahonnan tovább lehetne lépni egy új nemzeti légitársasággal.

„Nagyon lelkes vagyok az új dél-afrikai ipar jövőjével és a repülési ipar jövőjével kapcsolatban is”, mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ország nemzeti légitársaságát tiszteletben tartják az egész kontinensen, és hogy a fővárost, Johannesburgot használják csomópontként a Covid-19 elleni védekezésben az orvosi eszközök elosztásához a térségben.

A dél-afrikai elnök hasonlóképpen optimista volt az Eskommal, az állami áramszolgáltatóval kapcsolatban is. Az állami vállalat, amelynek adóssága elérte a 450 milliárd dél-afrikai randot (nagyjából 23 milliárd euró), képes volt csökkenteni adósságát a lezárások során, értékesítése azonban komoly csapást szenvedett.

A villamosenergia-szolgáltató a 2020-as pénzügyi évre 16 milliárd randos (nagyjából 828 millió euró) veszteséget jelenthet majd.

A gazdaságról az elnök kijelentette, hogy nem lehetséges visszatérni a vírus előtti állapotba, hozzátéve, hogy a koronavírus sok mindent megváltoztat, köztük a gazdaság működésének módját is. Ezért az új globális gazdasághoz való alkalmazkodás érdekében

szükség van a kormány, az üzleti élet és a munkaerő közötti társadalmi szerződésre,

hogy a gazdasági növekedés gyümölcseit mindenki érezhesse.

Vásároljunk helyit!

Ramaphosa beszédében arra ösztönözte a dél-afrikaiakat, hogy helyi termékeket vásároljanak.

„Ez egy gondolkodásmódbeli váltás és bizonyos értelemben gazdasági patriotizmus.

Szeretnénk, ha az összes dél-afrikai hazafiasabb lenne, még a gazdaság vonatkozásában is”, mondta. „Az ellátási láncok lokalizációjának ösztönzése és a gazdaság iparosodása elősegítené a növekedést”, tette hozzá. 

A dél-afrikai elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi válság lehetőséget ad munkahelyeket teremteni a szociális munkások számára vagy a tesztelés területén, ahogyan lehetőség nyílik új ágazatok létrehozására a „zöld gazdaságban” is.

Mint mondta, most a szociális munkások kötözhetik be a nemzet sebeit. Ez egyúttal új ágazatok megerősödését is jelenthetné az egészségügyhöz kapcsolódóan.

A gazdaság újratervezésének legfőbb célja egy inkluzívabb, a szegénységet felszámoló, munkahelyteremtő gazdaság létrehozása. Az elnök kiemelte, hogy

a háború utáni helyzetekben a legtöbb ország az infrastruktúráját használja a növekedés beindításához, ezért Dél-Afrikában is erre van most szükség.

(Fotó: MTI/EPA/POOL/REUTERS/Siphiwe Sibeko)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés