Olasz miniszterelnök: Az olaszok nyaraljanak Olaszországban

2020. május 22. 11:04
Olaszországi vakációzásra szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte kormányfő a járványkorlátozások enyhítése után eltelt első négy napot értékelő beszédében a római parlamentben csütörtökön. Az olasz kormány meg akarja akadályozni, hogy a nyugati turistákat folyosókon vigyék Horvátországba Olaszország helyett.

Giuseppe Conte kijelentette, arra kéri az olaszokat, Olaszországban töltsék az idei nyári szabadságukat, mivel így hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez.

Emlékeztetett, hogy Olaszország június 3-tól megnyitja külső határait az EU-tagállamaiből érkezők előtt: „lehetséges lesz Európába utazni, valamint más európai országokból Olaszországba, de Olaszország még nem számít annyira vonzó célállomásnak, mint korábban”. Ezért a kormányfő felszólította az olaszokat, fedezzék fel ismét városaikait, országuk szépségeit.

Hangsúlyozta, hogy szabad téren továbbra is kötelező a társadalmi távolságtartás betartása, valamint a szájmaszk viselete. „Ez még nem a partik, az utcai bulizások, csoportos események ideje” – figyelmeztetett, miután a május 18-i újranyitás első napjaiban több városban is a rendőrségnek kellett oszlatnia az utcákat, a tereket, a vendéglátó helyek teraszait nagy csoportokban ellepő embereket.

A vendéglátási, idegenforgalmi és szolgáltatói vállalkozásokat tömörítő Confesercenti üdvözölte Giuseppe Conte szavait a belföldi turizmus ösztönzéséről.

A szervezet becslése szerint február végétől mintegy 20 milliárd eurót veszítettek az olaszországi szállodák, éttermek, személyszállítás és kereskedelem. A legnagyobb veszteség a vendéglátást érte az utóbbi három hónapban elmaradt 81 millió olasz és külföldi vendég kiesése miatt.

Nápolyban az idegenforgalmi dolgozók tüntettek támogatást sürgetve. Hasonlóképpen az adriai Pescarában, ahol a turizmusban dolgozók azt skandálták, segítség nélkül nem élik túl a járványválságot.

Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján felvetette, hogy egészségügyi schengeni övezetet hozzanak létre, közösen tesztelve az egyik tagállamból a másikba utazó turistákat. Kijelentette, a római külügyminisztériumnak

meg kell akadályoznia, hogy Németországból és Ausztriából folyosókon vigyék a turistákat Horvárországba Olaszország helyett.

Giuseppe Conte parlamenti felszólalását követően a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki Liga képviselőinek vitája a tettlegességig fajult, miután az M5S bírálta a Liga kormányzói vezette északolasz tartományok járványügyi politikáját.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vajon hány méter magasról szarja le egy olasz, hogy mit ajánl neki a miniszterelnöke?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés