Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni

2020. május 22. 10:41
A cél az, hogy minden területen nőjön a magyar élelmiszerek felhasználásának aránya, mert így juthat versenyelőnyhöz a hazai mezőgazdaság, mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról beszéltek, hogy egyre többen választják a koronavírus-járvány alatt a magyar előállítású élelmiszereket.

Jakab István erre reagálva megjegyezte, a járvány elején felvásárlási láz kezdődött, ami pozitívan hatott a magyar gyártmányú élelmiszer forgalmára.

Rámutatott: például a közétkeztetésben, közellátásban 500 milliárd forintnyi élelmiszert fogyasztanak el évente, ebből 350 milliárdnyi importból származik.

A cél az, hogy ez az arány megváltozzon, és minden területen inkább a magyar élelmiszert használják, fűzte hozzá.

Elmondta azt is, meggyőződésük, hogy Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni, kivéve a déli gyümölcsöket, és még néhány terméket, ezért fontos, hogy amit helyben megtermelnek, azt ott is használják fel, hogy ne a multi áruházláncok raktáraiból árasszák el a kiskereskedelmet, hangsúlyozta.

Ez a gondolkodás Jakab István szerint új megközelítést igényel, aminek része, hogy közvetlenül össze kell kapcsolni az élelmiszer-feldolgozót és a -kereskedőt.

Így a termelési lánc zárttá válik, és közvetlenül képes az élelmiszert biztosítani.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt ígértük, hogy lesz magyar narancs.
Meg hogy elszámoltatjuk gyurcsányiékat.
Meg hogy tőből levágjuk a kezét annak, aki a közösből lopni próbál.

Hát a magyar narancs félig bejött..
Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de megcsinálták.
A többi meg csak propaganda volt a hülyék számára.

"ezért fontos, hogy amit helyben megtermelnek, azt ott is használják fel, hogy ne a multi áruházláncok raktáraiból árasszák el a kiskereskedelmet, hangsúlyozta."

Gyakran a felvásárlási árak több, mint háromszorosáért kerül ki a kisker láncok polcára a feldolgozatlan zöldség-gyümölcs. Két dolog lenne jó: termelői zöldség-gyümölcs boltok, illetve hazai (vagy V4-es) diszkontlánc, amelyik versenyképes árban és kínálatban a multikkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés