Féltette a munkáját, a járvány alatt sem mert hazamenni a lengyelországi vendégmunkások többsége

2020. május 22. 11:12

Elsősorban a munkalehetőségek elérhetősége miatt a koronavírus-járvány ellenére is Lengyelországban maradt az ott dolgozó kelet-európai munkavállalók többsége; többen közülük inkább a munkájuk elvesztésétől félnek, mintsem a fertőzéstől, derül ki egy, az MTI-nek csütörtökön eljuttatott tanulmányból. Alig múlt el a gazdasági válsághelyzet, Lengyelországban lassan munkaerőhiánytól tartanak.

2020. május 22. 11:12
null

A felmérést a kelet-európai bevándorlók munkapiaci érvényesülését támogató alapítvány, az EWL S.A., valamint a Varsói Egyetemen működő Kelet-Európai Tanulmányok Központja készítette április 9-15. között, egy hatszáz fős mintán, elsősorban Ukrajnából, de Fehéroroszországból, Moldovából és Georgiából is származó külföldiek között.

A felmérés szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége (85 százalék) a járvány kitörése után is Lengyelországban akart maradni. Ezt a legtöbben (55 százalékuk) a kereset és a munkavállalás lehetőségével indokolta. A tanulmány készítői leszögezik: a járvány alatt mintegy 175 ezer ukrán állampolgár hagyta el Lengyelországot, ami az ott korábban élő és dolgozó ukrán közösség mintegy 10 százalékát jelenti.

A munkát vállaló külföldiek az utóbbi időben nehézségekkel szembesültek, 27 százalékuk változtatott munkahelyén, 61 százalék pedig úgy nyilatkozott: a foglalkoztatók csökkentették a munkaóráik számát. Minden második válaszadó kijelentette, hogy jelenleg a leginkább a munka elvesztésétől tart, míg csak minden hatodik fél a koronavírus-fertőzéstől.

A külföldiek 72 százaléka a járvány idején is biztonságban érzi magát Lengyelországban, 71 százalékuk pozitívan értékeli a lengyel kormány által bevezetett egészségügyi intézkedéseket, a gazdaságot is érintő korlátozásokat.

A külföldi munkavállalók 63,5 százaléka élni szeretne a varsói kormány által kínált lehetőséggel, hogy a járvány idején automatikusan meghosszabbítják a lengyelországi tartózkodási és munkavállalási engedélyek érvényességét.

A felmérés készítői szerint a lengyel kormánynak a jelenleg újból beinduló gazdaságban munkaerőhiánnyal kell számolnia,

egyes nyugat- és észak-európai országok pedig már elkezdték a küzdelmet a kelet-európai idénymunkásokért. A lengyel hatóságoknak ezért további, a külföldi munkavállalókat Lengyelországban megtartó, rendkívüli megoldásokat kellene kezdeményezniük, szögezik le a tanulmányban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik