Erősíti a külföldi tőzsdei szereplők tevékenységének ellenőrzését Amerika

2020. május 22. 10:34

A republikánus többségű amerikai szenátus a külföldi vállalatok tőzsdei ellenőrzését erősítő törvényjavaslatot fogadott el szerdán.

2020. május 22. 10:34
null

A javaslatot John Kennedy, louisianai szenátor még tavaly terjesztette elő, s eddig kétpárti támogatást élvezett, a demokrata párti politikusok sem emeltek kifogást ellene. Kennedy szenátor egyébként a héten többször is nyilatkozott az amerikai sajtóban arról, hogy gátat kell vetni annak a szerinte tapasztalható jelenségnek, hogy Kína „csaljon az amerikai tőzsdéken”.

A törvénytervezet mindazonáltal nem kifejezetten kínai vállalatokról szól, hanem általában a külföldi tőzsdei szereplők ellenőrzésének erősítését szorgalmazza. Minden külföldi vállalatot, így köztük a kínaiakat is arra kötelez, hogy az amerikai cégekével azonos mértékű átláthatóságot és számonkérési lehetőséget biztosítson, beleértve a könyvvizsgálat és a tulajdonosi kör teljes feltárásának lehetőségét is.

A törvénytervezet megszavazása után a gazdasági kérdésekkel foglalkozó CNBC televízió máris jelezte, hogy az amerikai tőzsdén jegyzett Alibaba kínai internetes kereskedelmi óriáscég részvényeinek értéke két százalékkal csökkent.

A törvénytervezetet a szenátus után még a képviselőháznak is el kell fogadnia ahhoz, hogy aztán Donald Trump amerikai elnök aláírásával törvényerőre emelkedhessék.

Amerikai elemzők és felmérések egyébként arra mutatnak rá, hogy az amerikai közvéleményben a koronavírus-járvány kitörése óta erőteljesebbé váltak a Kína-ellenes érzelmek. Több amerikai lapban és televízióban is megszaporodtak azok a hírek és riportázsok, amelyek arról számolnak be, hogy amerikai egyetemeken tanuló, vagy kutatóintézetekben tevékenykedő kínai ösztöndíjasok feltételezhetően ipari-technológiai titkokat akartak volna kifürkészni az Egyesült Államokban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. május 22. 19:38
Ez a Nemzeti Múzeum van a XIV. kerületben?
egyvilág
2020. május 22. 15:48
Egy tömör, de alapos összefoglaló a tőzsdéről, részvényekről, spekulációról: https://egyvilag.hu/temakep/096.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik