Döntött a lengyel kormány, megvédik a cégeket az ellenséges felvásárlástól

2020. május 22. 10:30

A lengyel kormány elfogadta szerdán a stratégiai fontosságú cégeket az Európai Unión kívülről történő felvásárlás ellen  védő szabályok tervezetét, az előírások a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett, most bővítendő gazdaságmentő csomag részét képezik.

2020. május 22. 10:30
null

A parlament elé kerülő tervezet szerint a lengyel társaságok  ellenséges átvételét megakadályozó szabályozás két évig lenne érvényes. „Nem akarjuk a befektetőket elriasztani (...) az előírások célja, hogy megvédjük a lengyel cégeket az Európai Unión kívüli érdeklődők általi felvásárlás elől akkor, amikor a járvány miatt a beszerzési árak rendkívül alacsonyak lehetnek” – áll a lengyel fejlesztési tárca szerdai közleményében.

A tárca rámutat, hogy hasonló előírásokat fogadtak el Németországban, és a hazai cégek védelmére más európai országok, köztük Franciaország és Olaszország is törekednek.

A szabályozás a Lengyelország biztonsága, közrendje és egészségügyi rendszere szempontjából kulcsfontosságú  vállalatokra vonatkozna, például az energia-, víz-, élelmiszerellátó, banki, közlekedési, gyógyszer- és vegyipari, fegyvergyártó vagy távközlési ágazatban.

Az ilyen, Lengyelországban a tervezett részvénybeszerzést megelőző két év bármelyikében, 10 millió eurónál magasabb bevételeket elért cégeknél a jelentős befektetői ügyleteket a lengyel fogyasztóvédelmi és versenyjogi hivatal (UOKiK) fogja ellenőrizni.    

A gazdaságvédelmi csomag szerdán kormányszinten elfogadott bővítése lehetővé tenné továbbá, hogy a járvány által érintett lengyel cégek csökkentett kamatú hiteleket vegyenek fel az állami támogatásnak köszönhetően.  Az erre szánt keret mintegy 600 millió zlotyt (46,1 milliárd forint) tesz ki, ennek felét idén folyósítanák a vállalkozóknak.

Jadwiga Emilewicz lengyel kormányfő-helyettes, fejlesztési miniszter szerdán közölte: a gazdaságvédelmi pajzs korábbi intézkedései (például a tb-járulék befizetése alóli felmentés, a kisvállalkozók elmaradt bevételeit pótló támogatások, kedvezményes vállalkozói kölcsönök)  értelmében eddig mintegy 40 milliárd zlotyt (3,1 ezer milliárd forint) folyósítottak a vállalkozóknak.

A Makronóm a minap közölt gyűjtést arról, hogyan válik a világban patriótává a gazdaságpolitika és miként védik egyre többen a nemzeti tulajdont.

(MTI, Makronóm)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2020. május 26. 15:07
Minálunk Pufi Gyusziék szarért-hugyért eladták többek között az energiaszektort, 8% befektetésarányos garantált profitot biztosítva a külföldi (egyébként nagyrészt állami tulajdonú) áram és gázszolgáltató vállalatoknak...
Vakfolt
2020. május 26. 15:06
Várom a saját ilyenünket.
békalepcse
2020. május 26. 15:06
No ez újabb hetes cikkely!
lhotx
2020. május 22. 15:50
"Még többen védik a hazait, szinte mindenhol patriótává válik a gazdaságpolitika" (Márónóm 2020.V.20.) "Sorra döntenek úgy a világ kormányai, hogy ..." szigorúbban védik a hazait a külső rongálástól, tönkretételtől. Szemünk láttára nyílt meg (csinosan disszipálódva m i n d e n ü t t i harcterekre) a világméretű hadiállapot (ó, vírus!), amitől a nemzetek fölötti pénzkazlak rothasztói a leginkább tartottak. Minél több "pénzed" van, annál több a félnivalód.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik