Májusban enyhült kissé az euróövezeti recesszió

2020. május 21. 12:40
A vártnál jobb lett az előző havihoz képest, de továbbra is mély recesszióra utal a gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokon alapuló felmérésének csütörtökön publikált eredménye alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI májusra vonatkozó előzetes értéke 30,5 pontra emelkedett a várt 25,0 pont helyett az előző havi 13,6 pontos történelmi mélypontról.

A BMI 50 pontos értéke jelenti a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a változatlan voltát, az 50 pont feletti érték a teljesítménynövekedés mértékét számszerűsíti, az 50 pont alatti érték pedig a zsugorodását.

A kompozit BMI összetevői közül a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI májusi előzetes értéke szintén a vártnál nagyobb mértékben javult az előző havi történelmi mélypontról: a feldolgozóipari 39,5 pontra emelkedett 33,4 pontról a várt 38,0 pont helyett, a szolgáltatóipari pedig 12,0 pontról 28,7 pontra a várt 25,0 pont helyett.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdászának a felmérés megállapításairól adott összefoglalója alapján

az euróövezeti gazdasági aktivitás tovább veszített erejéből májusban,

de már megnyugtató jelek is látszódnak az áprilisban elért mélypont után. Megjegyezte, hogy „a második negyedévben azonban ezzel együtt is a bruttó hazai termék soha még nem tapasztalt mértékű, az előző negyedévihez képest mintegy tíz százalékos visszaesésére lehet számítani.”

Az IHS Markit szerint a járványvédelmi korlátozások fokozatos enyhítésével az euróövezeti gazdasági teljesítmény is egyre kevésbé marad majd el a megszokott mértéktől. A korlátozások részlegesen azonban hatályban fognak maradni mindaddig, amíg meg nem találják a vírus hatékony ellenszerét.

„Aggodalomra ad okot mindemellett még az is, hogy a kereslet feltehetőleg viszonylag még hosszabb távon nyomott marad, ami a kormányzati munkahelyvédelmi programok kifutásával elbocsátásokra kényszerítheti a munkaadókat.” Az IHS Markit szakemberei ezért

az euróövezeti GDP közel 9 százalékos éves csökkenésére számítanak az idén,

a válság előtti szint újbóli elérése pedig szerintük „több évet vesz majd igénybe.”

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés