Csökkent a német magánszektor teljesítménye májusban

2020. május 21. 12:27

Elrugaszkodott az áprilisi történelmi mélypontról, de így is jelentős mértékben csökkent a német gazdaság magánszektorának teljesítménye májusban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének tanúsága szerint.

2020. május 21. 12:27
null

Áprilisban a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és az annak feltartóztatását célzó intézkedések a szolgáltató szektorra mérték a legsúlyosabb csapást, májusban viszont fordítva, a szolgáltatások szerepeltek jobban.

A felmérés csütörtökön közölt előzetes adatai szerint a szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 31,4 pontra emelkedett az áprilisi 16,2 pontról, amely az adatok gyűjtésének kezdete, 1997 júniusa óta a legrosszabb érték volt. Elemzők kisebb mértékű javulásra, 26,6 pontos értékre számítottak májusról.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 36,8 pontra nőtt az áprilisi, 11 éves mélypontot jelentő 34,5 pontról. Elemzők jobb értéket, 39,2 pontot vártak.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 31,4 pontra kúszott fel az áprilisi 17,4 pontról, ám ez így is a második legrosszabb érték a felmérések több mint húszéves történetében. Elemzők erősebb adatot, 34,1 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások együttesen a német gazdaság több mint kétharmadát adják.

Jóllehet a vállalatok kevésbé borúlátóak a kilátásokat illetően, ugyanakkor

folytatták a leépítéseket és árkedvezményekkel csalogatták a vevőket.

Az esetek túlnyomó többségében a gyengébb teljesítményt a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseknek, illetve a kereslet zuhanásának tudták be. Májusban továbbra is kevesebb megrendelés érkezett, igaz, a csökkenés lassult, ám az exportmegrendelések különösen gyengék voltak.

Az adatokat kommentálva Phil Smith, az IHS Markit főközgazdásza kiemelte, a májusi felmérés némiképp összetörte azokat a reményeket, hogy a járvány miatti korlátozások lazítása után gyorsan felpattan a német gazdaság. Jóllehet a csökkenés üteme jelentősen mérséklődött áprilishoz képest, továbbra is messze áll a megszokott helyzettől, és bizonytalanság övezi a fellendüléshez vezető utat. Mivel a kereslet várhatóan még jó ideig a „normális” szint alatt marad, a vállalatok nyugtalanító ütemben folytatják a munkavállalók leépítését, hogy kapacitásaikat jobban hozzáigazítsák a jelenlegi körülményekhez. A hosszú távú kilátásokra azonban nagy veszélyt jelent a munkahelyek tömeges megszűnése – figyelmeztetett Phil Smith.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik