Már több mint 100 ezer munkavállalón segített a kormány munkahelyvédelmi bértámogatása

2020. május 20. 13:56

A munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma május eleje óta ugrásszerűen nő, a legfrissebb adatok szerint már több mint 8 ezer vállalkozás adott be kérelmet. A Gazdaságvédelmi Akciótervben biztosított lehetőség mintegy 105 ezer embernek és családjaiknak segít a munkahelyek megőrzésével, jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

2020. május 20. 13:56
null

A szaktárca szerdai közleménye szerint a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy minél több munkahelyet megvédjen, és annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a járvány tönkretett. Ennek érdekében, a gazdaságvédelmi intézkedések legfontosabb eszközeiként az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programokat indított.

A munkahelyvédelmi bértámogatás lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat 3 hónapon keresztül állami támogatást igénybe véve. A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjárműjavításból és a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. Területileg a legtöbb támogatást Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyéből igényelték.

Palkovics László kiemelte, az elbírálást a kormányhivatalok folyamatosan és a lehető leggyorsabban elvégzik, eddig közel 45 ezer munkavállaló támogatásáról született kedvező döntés. A támogatást a munkavállalóknak közvetlenül folyósítja a kormányhivatal a hónap elején, ez több esetben már meg is történt azoknak a dolgozóknak az esetében, akik áprilisban nyújtották be kérelmüket.

A kérelmeket a cégek a veszélyhelyzet végét követő egy hónapig be tudják nyújtani a területileg illetékes kormányhivatalokhoz. A munka.hu oldalon minden információ megtalálható, az igényléshez mindössze egy egyoldalas beadványt kell kitölteni.

Palkovics László a kutatási, fejlesztési és innovációs munkakörökben dolgozók célzott bértámogatásáról elmondta: a lehetőséggel mostanáig közel 600 vállalkozás élt a gazdasági élet minden területéről. A támogatás 9200 magasan képzett mérnök, kutató, informatikus megtartását tette lehetővé, ezzel is előremozdítva a gazdaság vírusválság utáni újraindítását.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peter.jordanson
2020. június 10. 22:33
Szép látni, ahogy a kesmanyik csicskák ilyen korrektül írnak Palkovicsról, meg az általa elrendelt vidéki vasúti járatritkításról stb (34 (!) vonalról van szó). https://www.kozlekedotomeg.hu/vasut/vasuti-jaratmegszuntetesek-es-ritkitasok-junius-6-tol-miert-elfogadhatatlan-es-mi-a-megoldas/ https://www.kozlekedotomeg.hu/vasut/szembemegy-a-kormany-politikajaval-a-fercmenetrendek-megalmodoja-a-kozlekedestudomanyi-intezet/ Mondanám, hogy ezt a vidékiek akarták maguknak, és akkor egyék, csakhogy ennél bonyolultabb ugyebár.
southwind
2020. június 10. 22:28
Hány embernek lehetne segíteni a külföldre kitalicskázott pénzzel?
balbako_
2020. június 10. 22:28
130-ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma nagyon szép arányban kapnak segítséget!
southwind
2020. június 08. 15:22
Nagy Kibaszás. Az unokám -magyar multinál dolgozik, mint pénztáros. Tudjátok, akiknek kiskereskedelmi adót se kell fizetni, kormánybaráti tulajok miatt. Szarrá dolgoztatták őket a járvány előtti felvásárlási lázban. Itt persze nem volt plexi védelem, mert említettem ez egy magyar multi. Lecsökkent a forgalom, elküldték a dolgozókat állásidőre 28.500 ft-ra...aztán visszajött a forgalom. Visszahívták, úgy 1 hétig dolgozott ahogy régen (?) a nyugdíjasok idejében árúfeltóltő volt...majd jött a multinak a Fasza Nagy Bértámogatás. Szerződést módosítottak, hogy 4 órát írhatnak a jelenlétire, de 5,5 órát kötelező dolgozni, temészetesen félpénzért. Akkor kit támogat orbánka? Most fogalma sincs hogy mit csináljon, mert a bérlet és az albérletpénz elviszi a jövedelmét. Mire is van a kormánynak nagy pofája? Lehet menni 161 ezer bruttóét katonának? , legyünk militáris állam -hadd sétálgassanak a határ melletti kerítésnél nettó 110-ért, nyilván az asszony fizuja is lecsökkent,miért is ne...ha van két gyerek...hát jó nagy szarban lesznek...ez dölyfös orbánka bazi nagy magyar lakodalma
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik