Nem ugrott meg a fertőzések száma ott, ahol újraindult a gazdaság Amerikában

2020. május 18. 10:33
Nem ugrott meg az Egyesült Államokban a koronavírusos fertőzések száma azokon a vidékeken, ahol újraindult a gazdaság, jelentette ki Alex Azar, az emberi erőforrásokért és egészségügyért felelős szövetségi minisztérium vezetője vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

A tárcavezető leszögezte: miközben az eddigi tapasztalatok szerint az újrainduló országrészekben nem emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, ez néhány, még mindig zárva tartó vidékeken nem így van. „Még mindig a fertőzöttek számának növekedését tapasztaljuk néhány, gyakorlatilag lezárt térségben” – fogalmazott.

Azar hangsúlyozta, hogy a helyi vezetőknek kell eldönteniük, mikor nyitható újra biztonságosan egy kávézó, egy étterem vagy egy iskola. „Ezek nagyon helyileg meghatározott döntések, az újraindításkor nem szabad mindenkire érvényes szabályokat kimondani” – hangsúlyozta. Leszögezte ugyanakkor, hogy muszáj újraindítani az országot. „Ez nem egészség kontra gazdaság, hanem egészség kontra egészség kérdése” – mondta, és utalt arra, hogy a hosszú ideig tartó lezárásnak is lehetnek egészségügyi következményei, például megemelkedhet az öngyilkosságok aránya.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mit szól az újra megnyitott kávézókban és éttermekben megjelent nagyszámú kuncsafthoz, Azar azt válaszolta: mindenütt tapasztalható egyéni felelőtlenség, de szerinte ez az Amerikában élvezett szabadság része.

Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – csaknem másfél millió koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak, és több mint 88 ezer amerikai halt bele a fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségbe.

Azart a hírtelevízió műsorvezetője megkérdezte a magas halálozási arányról is. A tárcavezető kifejtette, hogy nagyon sok a halálhoz vezető társbetegség, amely elsősorban az afroamerikaiak körében kockázatosabbá teszi a Covid-19 legyőzését. Hozzáfűzte, hogy ehhez hozzájárul az egészségügyi ellátásban, illetve az egészségügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférésben tapasztalható társadalmi egyenlőtlenség is. Ezt az amerikai egészségügyi rendszer „szerencsétlen örökségének” nevezte.

Azar a CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában védelmébe vette a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) eddigi munkáját. Úgy vélte: annak ellenére, hogy a CDC késve kezdte meg a vírustesztek kiszállítását, nem hagyta cserben az országot. Elismerte, hogy egyes vírusteszt-csomagok a laboratóriumokban megfertőződtek, és így szállították ki ezeket, de a baj észlelésekor a CDC azonnal korrigálta a helyzetet, s szerinte emiatt lett néhány helyen késedelmes a kiszállítás.

Azar álláspontját a CDC munkájáról nem minden kormányzati tényező osztja. Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója az NBC televízió Találkozz a sajtóval című vasárnapi politikai vitaműsorában azt hangoztatta, hogy a CDC „cserbenhagyta az országot”. Mint fogalmazott, a válság elején a CDC, amelyet egyébként a világ egyik legmegbízhatóbb egészségügyi központjának nevezett, nemcsak bürokratikus akadályok miatt késlekedett a teszteléssel, hanem fertőzött teszteket bocsátott a tagállamok rendelkezésére.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszönjék Kínának.
Remélem, nem felejtik el, hogy kölcsönkenyér visszajár!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés