A Huawei alapítója szerint alig 300 év kell, hogy leelőzzék az Apple-t és a Google-t

2020. május 15. 11:33
Ren Zhengfei, a cég alapítója szerint hiba lenne, ha a világ országai hazavinnék a termelésüket Kínából.

„Az USA mindig jó barátunk lesz”

Nem hajlandó az amerikai kapcsolatok teljes megszakítására a Huawei, ugyanis továbbra is használna amerikai alkatrészeket az okostelefonok gyártásában, árulta el Ren Zhengfei, a kínai vállalat alapítója április végén.

Annak ellenére, hogy a Huawei az Amerika és Kína közötti kereskedelmi háború központjában állt és a jelenlegi válság teljesen átalakítja a globális ellátási láncokat, Ren azt állítja, hogy a kínai óriás továbbra is használja az amerikai alkatrészeket okostelefonjaiban.

„18,7 milliárd dollár értékű alkatrészt vásároltunk az Egyesült Államokból az elmúlt évben, ami jelentős növekedést jelent a múltbeli 11 milliárd dollárhoz képest. Nem gondolkodunk az amerikai alkatrészek leváltásán”, mondta, hozzátéve, hogy „az USA mindig jó barátunk lesz”. 

Hasonló kijelentést tett április kilencedikén Richard Yu Chengdong, a cég igazgatója, mondván, a Huaweinek megvolt a lehetősége, hogy ne használja az USA-ból származó komponenseket okostelefonjaiban, ám jó kapcsolatokat akart megőrizni az amerikai beszállítókkal. 

Miután tavaly májusban a Huawei felkerült az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának „fekete listájára”, így

az amerikai vállalatok csak akkor adhatnak el a kínai versenytársnak alkatrészeket, ha azt a kormány engedélyezi.

Ezért is kezdett bele a Huawei olyan alkatrészek fejlesztésébe vagy beszerzésébe, amelyek nem építettek amerikai technológiákra.

Három hónappal később a biztonság kedvéért létre is hozták a HarmonyOS új operációs rendszert, amit a Huawei már az összes eszközén, beleértve az okostelefonokat is, futtatni tudott.

Ren felvetette, hogy bár leállhatnának az amerikai alkatrészekkel és szoftverekkel, felmerül a kérdés, hogy a fogyasztók megvásárolnák-e a terméket, ha számukra szokatlan új megoldásokkal szembesülnének.

Hozzátette, hogy a HarmonyOS-t nem az Egyesült Államok termékeinek versenytársaként fejlesztették ki, hanem inkább csak válságmegoldásként.

„A Huawei későn érkezett, tehát nagyon nehéz lenne felülmúlni az Android és az Apple operációs rendszereit.

Lehet, hogy hosszú időbe telik, de nem lesz több, mint 300 év”,

viccelődött Ren.

Kínai csapdahelyzet

A Huawei alapítója és vezérigazgatója a jelenlegi krízis kezeléséről is elmondta véleményét, kiemelve, hogy Kínának józan ésszel kellene kezelnie a globális ellátási láncok átalakulását a jelenlegi válság miatt. Szerinte lehetetlen, hogy bármely ország teljesen önellátóvá váljon, mivel a költségek önmagukban megfizethetetlenek lennének. Hozzátette, hogy Kínának optimalizálnia kell üzleti környezetét a vonzerejének fenntartása érdekében, miközben javítja ipari versenyképességét.

„Hiba lenne az ipari értékláncokat hazavinni, mivel a világgazdaság a globalizáció révén fejlődik. A versenyképesség a globalizáció részeként alakul ki”, mondta Ren. 

Hozzátette, hogy a közepes és alacsony hozzáadott értékű gyártási ágazatokat Kínából olyan országokba vitték el, mint Thaiföld és Vietnám, a legmagasabb hozzáadott értékű high-tech iparágakban viszont Amerika jár Kína előtt, így Kína a kettő között helyezkedik el. Szerinte Kína számára nehézséget jelent a felfelé törekvés az értékláncok mentén, az országnak nem lehet túl sok illúziója e téren.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem kell az álszerénység, már most jobbak vagytok mint az amerikaiak.

Van humora a bácsinak! :)))


Hiba lenne az ipari értékláncokat hazavinni, mivel a világgazdaság a globalizáció révén fejlődik. A versenyképesség a globalizáció részeként alakul ki

Teng Hsziao ping röhög a világon. Még a mauzóleumában is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés