Rengeteg egyéni vállalkozás szünetelteti tevékenységét idén tavasszal

2020. május 14. 09:51

Több mint ötször annyi egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét májusig, mint a korábbi évek azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt összesítéséből.

2020. május 14. 09:51
null

Az adatok alapján a folyamat összefügg a járványveszéllyel, hiszen a 61 ezer szüneteltetésből 49 ezret március 1. után regisztráltak. Ezt követően, a hónap második felében egyre több,

április 1-jén pedig kiugróan sok szüneteltetést jegyeztek be.

Az elemzés a vészhelyzet gazdasági hatásaival magyarázza a folyamatot, mivel azok közvetlenül érintik a személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozókat. Kivételek akadnak ugyan, mint például a futárszolgáltatások, vagy a nyelvtanárok, akik online megoldásokkal folytathatják a munkájukat. A többség viszont azonnal érzékelték a keresletcsökkenés következményeit, főképp azok, akik nem tudnák a személyes érintkezést elkerülni – indokolták a visszaesést.

A KSH szerint a legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő,

arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette.

A szüneteltetések száma a leginkább érintett összes ágazatban a tavalyi többszörösére nőtt.

A vállalkozói tevékenység újraindítása egyelőre nem általános, de már 12 ezren döntöttek a folytatás mellett, és májussal a szüneteltetések száma sem nőtt már olyan mértékben, mint előtte. A KSH ugyanakkor nem feltétlen tekinti kedvezőtlen döntésnek a szüneteltetést sem, hiszen – mint írták – a vállalkozó ezzel azt is kifejezi, hogy bízik a folytatásban. A hivatal arra számít, hogy júniusban tovább csökkenhet a szüneteltetett vállalkozói tevékenység száma – olvasható az összesítésben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harpec
2020. május 19. 11:34
Nyelvtanárok. Ja. Valaki esetleg szeretne most Skype-os angolt? Szívesen tartanék, csak egy cég és egy nyelviskola sem ad megrendelést, mert most senkinek nincs rá pénze, és az emberek idegenkednek a távoktatástól, szerintük nem hatékony. De jó olvasnom, hogy tök jól jártam a vírussal. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik