Szlovéniában júniustól újraindul a nemzetközi légi forgalom

2020. május 13. 14:56

A szlovén kormány döntött a belföldi és nemzetközi légi forgalom újraindításáról, az első menetrend szerinti külföldi kereskedelmi járatok indulása június elsejétől várható, írta a helyi sajtó kedden.

2020. május 13. 14:56
null

A ljubljanai repülőteret üzemeltető Fraport cég közleményben üdvözölte a kabinet döntését, hangsúlyozva: az eddig érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások enyhítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a légitársaságok elkezdhessék tervezni járataik újraindítását. Hozzátették: május végéig a külföldi légitársaságok többsége törölte a ljubljanai repülőtérre indított járatait. A Fraport úgy ítélte meg: az első nemzetközi járatok júniusban és júliusban várhatók, miután a kormány enyhít a határátlépés szabályain is. A Szlovéniába beutazók ugyanis kötelesek hétnapos karanténba vonulni a határátlépést követően, de a kormány várhatóan még májusban feloldja ezt a korlátozást.

Szlovénia a járvány miatt még március 17-én leállította a légi közlekedést, csak az evakuációs járatok, valamint a szájmaszkokat, lélegeztetőgépeket és egyéb védőfelszereléseket szállító repülőgépek kaptak leszállási engedélyt.

Járványügyi szakemberek szerint Szlovéniában lassan visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba, az országban ugyanis már közel két hete egyszámjegyű az új koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma.

A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt eggyel, kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban, 1461-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 102 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 64 547 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 40-en vannak kórházban, közülük 9-et ápolnak intenzív osztályon.

Bojana Beovic, a kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően

a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta 1 alatt van Szlovéniában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vírus fertőzőképességéről korábban azt közölte, 1 fertőzött 2-3 embert tud megfertőzni akkor, ha semmilyen óvintézkedés nincs érvényben.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel, kettővel többel, mint egy nappal korábban, 2207-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A legtöbben egy Frankfurtból Zágrábba érkező repülőgépen utaztak, és Svédországban dolgoztak előtte. Vasárnap egy ember sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 91 maradt. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1808 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 159 beteget kezelnek kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 47 480 koronavírustesztet végeztek el.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik