Nem látszanak újabb adósságválság jelei az euróövezetben az ESM vezetője szerint

2020. május 13. 14:50

Nem látszanak újabb államadósság-válság jelei az euróövezetben az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezetője szerint.

2020. május 13. 14:50
null

Az euróövezet állandó válságkezelési alapját igazgató Klaus Regling egy kedden ismertetett interjúban arról is beszélt, hogy érdemes igénybe venni a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására összeállított 240 milliárd eurós hitelprogramot, amely az övezet számos kormányának jelenthet a piacinál kedvezőbb finanszírozást. Olaszország például 10 év alatt 7 milliárd euró, Spanyolország 2 milliárd euró kamatkiadást takaríthat meg, ha a tőkepiacon elérhető más megoldások helyett az ESM-et választja.

Azzal az olasz és a spanyol belpolitikában is előforduló ellenérvvel kapcsolatban, miszerint az ESM közreműködése egy válság kezelésében megbélyegzi a támogatott országot, ezért nem szabad a 2009-ben elmélyült államadósság-válság tanulságaként kialakított mechanizmusra támaszkodni, a német pénzügyi szakember elmondta, hogy a piacok pontosan ismerik az ESM működését,

tudják, hogy megbízhatóan és olcsón biztosít pénzt.

Így az ESM közreműködése nem aláássa, hanem erősíti az adott tagország iránti piaci bizalmat, mondta Klaus Regling.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány révén keletkezett gondok enyhítését szolgáló hitelprogram nem hasonlítható össze az államadósság-válság kezelésére összeállított hitelcsomagokkal, amelyek megszerzéséért szakpolitikai módosításokat, államháztartási szerkezeti átalakításokat kellett végrehajtani.

Most más a helyzet, „ezt a válságot nem téves politika idézte elő, így nem is lehet felelőssé tenni a kormányokat mindazért, ami történik”. Ezért nincs is más hitelfeltétel azon kívül, hogy a pénzt a járvánnyal kapcsolatban az egészségüggyel összefüggő kiadásokra kell fordítani, mondta az ESM vezetője.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsában május 8-án állapodtak meg a hitelprogram alapjairól. A tervek szerint az euróövezeti tagországok június 1-jétől férhetnek hozzá az ESM forrásaiból elkülönített 240 milliárd euróhoz, amelyből a hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát kitevő összeghez juthatnak úgynevezett készenléti hitel formájában. A hitel 12 hónapig áll az igénylő rendelkezésére, de ezt a készenléti időt kétszer meg lehet hosszabbítani, hat-hat hónapra. A hitelprogram 2022 végéig tart, de ezen is lehet változtatni, meg lehet hosszabbítani, de akár hamarabb le is lehet zárni. Az esetlegesen felhasznált hitelt 10 év alatt kell visszafizetni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 13. 21:42
A hitel, mint megtakarítás. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik