Közösen kér állami segítséget a német, a francia és az olasz iparszövetség

2020. május 12. 13:46

Békeidőben példátlan állami beavatkozás szükséges a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozásához az Európai Unió három legnagyobb ipari országa, Németország, Franciaország és Olaszország vezető ágazati érdekképviseletének egy közös felhívása szerint, amelyet a Süddeutsche Zeitung című német lap ismertetett kedden.

2020. május 12. 13:46
null

A német ipari vállalkozások országos szövetsége (BDI), a francia munkaadók szövetsége (Medef) és az olasz gyáriparosok szövetsége (Confindustria) szerint a koronavírus-járvány „hatalmas, váratlan és tragikus csapás” a gazdaságra és a társadalomra, amelyet csak az eddig ismert kereteket „szétrobbantó” léptékű európai uniós (EU-) és tagállami szintű beavatkozással lehet kivédeni.

Az egyeztetés nélkül indított tagállami válságkezelő programok sora után

a kormányoknak össze kell hangolniuk a gazdaság újraindításáról szóló terveiket

és a bajba került vállalkozások támogatását szolgáló törekvéseiket – áll az EU legbefolyásosabb gazdasági érdekképviseletei közé tartozó szövetségek közös felhívásában.

Javaslatuk szerint a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetését kell megtenni a válságkezelés központi eszközévé. A költségvetést fel kell duzzasztani, méghozzá a jobb helyzetben lévő tagállamok nagyobb befizetései révén, ami a tagállamok közötti szolidaritást is kifejezné.

A szövetségek ezzel elfordulnak attól az elképzeléstől, hogy a gazdaság fellendítéséhez szükséges pénzt közös kötvények kibocsátásával szerezzék meg az euróövezeti tagországok – mutatott rá a Süddeutsche Zeitung.

A többi között a német, az osztrák és a holland kormány által elutasított euróövezeti közös kötvény helyett az EU-s költségvetésre építve kell kialakítani egy helyreállítási, újjáépítési alapot.

Az EU állam-, illetve kormányfőinek „haladéktalanul” ki kell dolgozniuk egy „bátor” javaslatot

erről – sürgeti a BDI, a Medef és a Confindustria.

Szerintük még évekig, legalább 2023-ig közpénzből finanszírozott támogatásokkal kell élénkíteni a gazdaságot EU-s és tagállami szinten. Vissza nem térítendő támogatások és hitelek mellett adócsökkentésekre is szükség lesz, és a vállalatok mellett a leggyengébb társadalmi csoportokat is segíteni kell, mert a koronavírus-járvány rendkívüli mélységű válságot okoz.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. május 19. 14:53
Hogy hogy hát a tőkés gazdaság dübörgött , már nem elég a keleti blokk félbéren tartása ebből 50% haszon. Sok a betolakodó patkány , gazdag országokat felzabálják. Közpénzből finanszírozás annyi mint megszorítás , pénzek elvonása a dolgozóktól a keleti blokktól , most már az a kérdés hogy brüsszeli piszkos 12 a nagy jövedelméből lemond e . Biztos a dorbézoló életből nem engednek. Merkel a közpénzeket zsákszámra szét hordta törökök megzsarolták , beavatkozott az arab országok háborújába sok élősködőt befogadta , most meg az eltékozolt pénzeket összekaparná. Erre rájött a vírus helyzet gazdaság leállt kassza kiürült de sok sok zabáló maradt. Maga Brüsszel idézte elő Európa hanyatlását . Orbántól tanulhatnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik