Rekordalacsony szintre esett áprilisban az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye

2020. május 06. 11:15

Rekordalacsony szintet ért el áprilisban a szolgáltatóipar teljesítménye az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének kedden publikált eredménye szerint. Hasonló megállapításra jutott az amerikai ISM kutatóintézet is saját felmérésében.

2020. május 06. 11:15
null

A gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit felmérésének végleges áprilisi értéke alapján az előzetes 27,0 pontnál is alacsonyabb, 26,7 pont volt a márciusi 39,8 pont után.

Az áprilisban elért érték így a felmérések 2009 októberi kezdete óta a legalacsonyabb lett, a március-áprilisi csökkenés mértéke pedig a valaha regisztrált legnagyobb. Az index összetevői közül a szolgáltatóiparban az új megrendelések beérkezése is a legnagyobb csökkenést szenvedte el a felmérés történetében, csakúgy, mint a foglalkoztatási mutató.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatgyűjtések összesítésével képzett kompozit BMI végleges értéke is alacsonyabb lett áprilisban a 27,4 pontos előzetes értéknél, 27,0 pont. Márciusban 40,9 ponton állt a kompozit BMI értéke.

Az áprilisban elért 27,0 pont a legalacsonyabb az amerikai kompozit BMI történetében és

a havi csökkenés mértéke is a legnagyobb valaha regisztrált érték.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodásának a mértékét számszerűsíti.

Az amerikai ISM gazdaságkutató intézet is a szolgáltatóipari aktivitás gyengülését mutatta ki áprilisra saját BMI felmérése alapján. Az ISM más metodológiával dolgozik mint a Markit és „szolgáltatóipari” felmérése a „nem feldolgozóipari” ágazatokat öleli fel, tehát tartalmazza a krízishelyzetekben is viszonylag jól teljesítő építőipart is.

Az ISM nem feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 41,8 pontra csökkent áprilisban a márciusi 52,5 pontról és így jóval kedvezőbbnek bizonyult a 36,8 pontos piaci várakozásoknál. Az ISM indexe 2009 decembere óta most márciusban esett első alkalommal az 50 pontos határ alá, havi csökkenésének a mértéke pedig 2009 márciusa óta a legnagyobbnak bizonyult.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik