Magyarországé a legnagyobb kiskereskedelmi növekedés márciusban az egész unióban

2020. május 6. 13:04
Rekordmértékben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban az előző havihoz képest az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint. Éves bázison Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban.

Márciusban szezonális kiigazítással rekordmértékben, 11,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezet 19, és 10,4 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamában.

Az összehasonlítható statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta nem volt példa hasonló mértékű visszaesésre.

Februárban még 0,6 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban.

Az euróövezetben

a nem élelmiszeripari cikkek forgalma 23,1 százalékkal csökkent márciusban

az előző havihoz képest, az EU-ban pedig 21,3 százalékkal. Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 20,8 százalékkal, az EU-ban 19.3 százalékkal csökkent a februárihoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését, Bulgáriában regisztrálták márciusban 18,1 százalékosat, Franciaországban 17,4 százalékosat, Luxembourgban pedig 16,4 százalékosat. Magyarországon 0,2 százalékkal csökkent márciusban a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest. Növekedést csak Írországban mutattak ki, 0,1 százalékosat.

Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben 9,2 százalékkal, az EU-ban 8,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban.

Márciusban éves bázison a nem élelmiszeripari cikkek kiskereskedelmi forgalma 21,7 százalékkal csökkent az euróövezetben és 19,5 százalékkal az EU-ban. Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 21,3 százalékkal, az EU-ban 20,1 százalékkal esett vissza.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb éves csökkenését Franciaországban mutatták ki márciusban, 16,0 százalékosat, Szlovéniában 15,1 százalékosat, Bulgáriában pedig 14,6 százalékosat.

Éves bázison Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 3,5 százalékkal. Romániában 3,1 százalékos, Írországban 3,0 százalékos volt a növekedés.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülye gyökér vagy! Többször bizonyítottad. Ennek "örömére" X

Hárommillió szegény országa....

Nem feltétlenül. Bár pár napig valóban eltűnt ez az, de ez elég gyorsan normalizálódott, és más országokból, pl. Angliából sokkal nagyobb polckisöprésekről láttam tudósításokat. Ezzel szemben a boltok nálunk teljesen sohasem nem zártak be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés