IHS Markit: Soha nem tapasztalt mértékben esett vissza az euróövezeti gazdaság áprilisban

2020. május 6. 13:15
Soha még nem tapasztalt mértékben esett vissza áprilisban az euróövezti gazdasági teljesítmény a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Áprilisban az előzetes értéknél kissé jobb lett ugyan az euróövezeti gazdasági aktivitás mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke, de ezzel együtt is a felmérések történetében a legalacsonyabb szintre, 13,6 pontra zuhant a márciusi 29,7 pontról. Az előzetes érték 13,5 pont volt.

A mutató által elért érték és az előző havihoz képest bekövetkezett esésének a mértéke is

rekordnak számít a felmérések közel 22 éves történetében.

Az elért érték a valaha regisztrált legalacsonyabb, a havi esés mértéke pedig a legnagyobb lett.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig bővülésének mértékét számszerűsíti.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari egyaránt mélységi rekordot döntött. A szolgáltatóipari BMI szerdán publikált végleges értéke 12,0 pont lett, magasabb a 11,7 pontos előzetes értéknél, de lényegesen kisebb a márciusi 26,4 pontnál.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) már hétfőn publikált végleges áprilisi értéke az előzetes 33,6 pontnál is alacsonyabbra, 33,4 pontra zuhant a márciusi 44,5 pontról.

A nagyobb euróövezeti gazdaságok kompozit BMI mutatója is rekordmélységbe zuhant áprilisban. A legalacsonyabb a spanyolországi lett, 9,2 pont, az olasz 10,9 pont, a francia 11,1 pont, a német 17,4 pont.

„A vizsgált országok mindegyikében soha nem látott mértékben esett vissza a gazdasági aktivitás áprilisban” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS vezető közgazdásza. Megjegyezte, hogy a járványvédelmi korlátozások miatt lehetett számítani a gazdasági teljesítmény csökkenésére, de annak mértéke még ezzel együtt is

sokkoló mértékűnek bizonyult.

Az áprilisi felmérésben feltárt gazdasági mutatók 7,5 százalékos negyedéves GDP-csökkenéssel vannak összhangban, ami messze meghaladja a globális gazdasági és pénzügyi válság során tapasztalt mértéket. A munkahelyvesztés is soha nem tapasztalt mértéket öltött – tette hozzá.

„A fertőzési hullám ellaposodásával és a korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan azonban a legtöbb gazdasági ágazatban megindul a termelés és a kereslet növekedése. Mivel azonban a kormányoknak a gazdaság újraindítása és egy második fertőzési hullám megelőzése között kell lavírozniuk, a javulás csak vontatott ütemben fog tudni haladni”  fejtette ki Chris Williamson, hozzátéve, hogy a mutatók szám szerinti javulására legfeljebb az év második felében lehet számítani, addig legfeljebb a csökkenés ütemének a mérséklődésére.

A kiesett termelési érték pótlása pedig szerinte még évekbe telhet.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés