Az EU-ban jelentősen csökkent tavaly az ipar és az erőművek üvegházhatású gázkibocsátása

2020. május 06. 11:07

Jelentősen csökkent 2019-ben az unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének (EU ETS) hatálya alá tartozó ipar és energiaművek üvegházhatású gázkibocsátása, ennek hatására az EU-ban a kibocsátás 8,7 százalékkal csökkent tavaly – közölte az Európai Bizottság kedden.

2020. május 06. 11:07
null

A kibocsátáskereskedelmi rendszer adatai szerint a megújuló energiaforrásokra történő áttérés az energiaágazat esetében 15 százalékos, az iparnál 2 százalékos csökkenését eredményezett tavaly. Ugyanakkor a légiközlekedésben 1 százalékos emelkedést regisztráltak.

Az EU ETS-t 2005-ben hozták létre az üvegházhatású gázkibocsátás költséghatékony és gazdasági szempontból eredményes csökkentésének ösztönzése érdekében. A rendszer korlátozza az energiaigényes iparágak, az erőművek és a légitársaságok által kibocsátható üvegházhatású gázok mennyiségét.

A klímaváltozás elleni fellépés részeként az uniós tagállamok vezetői már 2014-ben elkötelezték magukat amellett, hogy

az EU területén 2030-ra 40 százalékkal csökkentik a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik