„Románok a románokért” kötvényprogramot indít Románia

2020. május 5. 15:30
Románia az állami beruházási programokkal, a magánberuházások ösztönzésével és a kényszerszabadságról visszatérők bérköltségének részleges átvállalásával akarja támogatni a koronavírus-járvány által sújtott gazdaság újraindulását – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök.

Az ehhez szükséges források előteremtésénél – a költségvetési források az európai támogatás mellett – 

a lakossági megtakarítások bevonására is számítanak,

ennek érdekében meghatározott célú állampapírok kibocsátását tervezik egy „Románok a románokért” elnevezésű kötvénykibocsátási program keretében.

A kormányfő hétfő esti sajtóértekezletén leszögezte, hogy az általa vezetett jobbközép kabinet szakított az előző szociáldemokrata kormányok fogyasztásra – a kereslet mesterséges növelésére – alapozott gazdasági modelljével,

a gazdaság fellendítését a beruházásokra akarja alapozni.

Ennek érdekében főleg az infrastruktúra fejlesztésére a GDP 6 százalékának megfelelő összeget terveznek fordítani a következő két évben.

Orban felidézte: a május 14-én lejáró rendkívüli állapot idejére a költségvetésből fedezik a kényszerszabadságra küldött egymillió munkavállaló segélyezését. Ezt a támogatási formát a továbbiakban egy másik váltja fel: a bukaresti kormány azt tervezi, hogy átvállalja az állásukba visszatérő alkalmazottak bérköltségének 35 - 41,5 százalékát, vagyis a bérek adó- és járulékterheit. A román kormányfő azt ígérte: az ötven év feletti állástalanok, illetve a pályakezdő fiatalok alkalmazásának ösztönzésére is állami támogatására is külön programot indítanak.

Ludovic Orban szerint kormányának az idejében hozott megelőző intézkedésekkel sikerült féken tartania a járvány terjedését. Rámutatott: február 23-a óta 1 millió 279 ezer román állampolgár tért haza külföldről, többségük a legfertőzöttebb európai országokból, ami hatalmas fertőzésveszélyt jelentett. Románia külföldről hazatérő állampolgárai százezreit házi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldte: a kormányfő szerint nem sok országnak volt „bátorsága” ilyen szigorú óvintézkedéseket hozni.

Amikor Romániában február végén megjelent az első koronavírus-fertőzés, Spanyolországban és Franciaországban is még csak néhány esetről tudtak. Ma Romániában 800 halálos áldozat szerepel a veszteséglistán, míg az említett nyugat-európai országokban 25 ezer – példázta az óvintézkedések hatékonyságát a román kormányfő.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés