Szakértő: Angliából a külföldi dolgozókat küldik el először

2020. május 4. 13:07
„A magyarok hazatérését a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság korábban már felerősítette, a koronavírus pedig még tovább gyorsította ezt a folyamatot” – árulta el a Növekedés.hu-nak adott interjúban Baja Sándor, aki szerint egy-egy szektorban rövid távon a korábbi kétszámjegyű béremelkedés helyett akár kétszámjegyű fizetéscsökkenés is elképzelhető lesz.

Lesz itt még munkaerőhiány

„Jó hír ugyanakkor, hogy a gyárak termelése nem állt le teljesen. A Bosch kéziszerszám gyára továbbra is működik és kifejezetten nagy a kereslet a Phillips légkezelő eszközeire.

A korábban külföldre kiszervezett, például Indiában működő SSC szolgáltató központok bizonyos funkciókat visszaköltöztettek Budapestre. Indiában ugyanis olyan szigorú korlátozásokat vezettek be, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ottani hatékony munkavégzést. Ez némi lehetőséget tartogat a hazai piac számára. Emellett a logisztikai központokban is számottevő a kereslet a friss munkaerő iránt.

A multinacionális vállalatoknál egyelőre nem látunk komolyabb elbocsátási hullámot. Az éveken keresztül nyereséges és előrelátó vállalatok tartalékot képeztek, aminek köszönhetően viszonylag könnyebben át tudják vészelni a mostani időszakot egy bizonyos ideig.

Másfelől a koronavírus eltűnésével nem szűnnek meg a hosszú távú demográfiai korlátok. A gazdaság újraindulásával ismét előtérbe kerülhet a munkaerőhiány, vagyis az a vállalat nyer, aki meg tudja tartani a betanított, szakképzett munkavállalóit.

Példának okáért a Wizzair-nél nem küldik el a pilótákat, mert korábban megfelelő céltartalékot képzett a légitársaság az előre nem látott veszteségekre” – nyilatkozta Baja Sándor, a Randstad vezére a Növekedés.hu portálnak

Néhol a fizetések is nagyot csökkenhetnek

„Az elmúlt években látott kétszámjegyű béremelkedés minden bizonnyal véget ér. Ahogy elhúzódik a válság, úgy romlik a munkavállalók alkupozíciója.

A leginkább érintett ágazatokban a következő 2-3 negyedévben akár kétszámjegyű fizetéscsökkenés is elképzelhető. Ezenfelül egyre elterjedtebbé válhat a rövidített munkaidő. Az egy nap alatt ledolgozott órák száma 8-ról 6 órára eshet.

A bérek mérséklődése azonban eltérően valósulhat meg a legjobban sújtott szektorokban. A legalacsonyabb fizetéssel rendelkező réteg esetében 10 százalék körüli, míg menedzsment szinten 20-30 százalékos is lehet a fizetések átmeneti csökkenése. Az év végi prémiumok, bónuszok kifizetését is felfüggeszthetik” – árulta el a fizetésekkel kapcsolatban a szakértő.

Angliában a külföldieket küldik el először

A szakértő azt is elmondta, hogy „a magyarok hazatérését a Brexit-el kapcsolatos bizonytalanság korábban már felerősítette, a koronavírus pedig még tovább gyorsította ezt a folyamatot. Angliából ugyanis jellemzően a külföldi munkavállalókat küldik el először.”

Az osztrák cégek azonban egyelőre a jövőre gondolva igyekeznek megtartani az értékes magyar munkaerőt.

A munkahelyek megőrzése az első

Baja Sándor szerint „mindenáron meg kell védeni az állásokat, azaz el kell érni, hogy a munkáltatók megtartsák az alkalmazottakat. Ezen a téren további teendőre lesz szükség.”

A vezérigazgató szimpatikus és hangsúlyos intézkedésnek tartja, hogy azoknak is megmarad a társadalombiztosításuk Magyarországon, akik fizetés nélküli szabadságon vannak.

Azonban arra figyelmeztet, hogy sok vállalkozás visszatartja a kifizetéseket a partnereknek, ami miatt körtartozások alakulhatnak ki, és idővel elkezdhet akadozni az ellátási lánc. Úgy véli, erre a problémára viszonylag gyorsan megoldást kell találni, amin az állam hitelkonstrukciói segíthetnek.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés