Az Európai Bizottság 3,3 milliárd eurót juttat a nyugat-balkáni régió megsegítésére

2020. április 30. 15:14
Az Európai Bizottság több mint 3,3 milliárd euró (mintegy 1200 milliárd forint) összegű uniós támogatást juttat a nyugat-balkáni régió lakosságának a koronavírus-világjárvány kapcsán felvetődő azonnali egészségügyi és humanitárius szükségletek fedezéséhez, illetve a térség társadalmi és gazdasági fellendülésére – közölte az uniós bizottság szerdán.

A pénzügyi csomag egyebek mellett tartalmazza az előcsatlakozási támogatási eszköz átcsoportosítását az egészségügyi ágazat számára, ösztönzést a társadalmi és gazdasági fellendüléshez, illetve egy átfogó gazdaságserkentő csomagot a nemzetközi pénzügyi intézményekkel szoros együttműködésben. Azonnali humanitárius segítséget nyújt a kiszolgáltatott helyzetben lévő menekülteknek és bevándorlóknak, valamint a menekülttáborok sürgős szükségleteinek kielégítésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a támogatás kapcsán azt mondta, az Európai Unió (EU) közös felelősséggel tartozik a nyugat-balkáni partnerországok iránt a világjárvány idején, mivel

jövőjük egyértelműen az Európai Unióban rejlik.

A pénzügyi csomagon túlmenően az EU továbbra is támogatni fogja a régiót, ideértve az uniós csatlakozáshoz szükséges reformokat, mivel a fellendülés csak akkor lesz hatékony, ha az országok továbbra is teljesítik kötelezettségvállalásaikat – húzta alá.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos arról beszélt, hogy az Európai Unió gyors és átfogó támogatást nyújt a Nyugat-Balkán részére a járvány kezelése érdekében, amelynek része a páratlan pénzügyi támogatás, valamint az, hogy hozzáférést biztosít az EU számos kezdeményezéséhez. A munka a régió gazdasági és beruházási tervének elkészítésével folytatódik a válság súlyos társadalmi és gazdasági hatásainak enyhítésére. Ennek része a régió gazdaságának korszerűsítése, a reformok támogatása, és a különböző területeken jelentkező fejlettségi különbségek felszámolása – mondta.

A bizottsági közlemény szerint a koronavírus megjelenésével a Nyugat-Balkán országai aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust, amelynek keretében egyebek mellett lehetőség nyílik orvostechnikai eszközök közös beszerzésére, valamint a régió mentességet kap az egyéni védőeszközökre és vírustesztekre vonatkozó uniós engedélyezési rendszer szabályai alól.

A mozgósított támogatáson felül az uniós bizottság hosszabb távon is támogatást kíván nyújtani a nyugat-balkáni partnerországoknak. Ebből a célból gazdasági és beruházási tervet fog kidolgozni a térségre vonatkozóan, melyet várhatóan az év második felében terjeszt majd elő – közölték.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés