Nincs kereslet, több millió sertést, szarvasmarhát és szárnyast ölnek le Amerikában

2020. április 29. 14:50
Milliónyi sertést, szarvasmarhát és szárnyast ölnek le az új típusú koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban, a farmerek és az állattenyésztők a megélhetésük, a fogyasztók pedig az esetleges élelmiszerhiány miatt aggódnak.

John Tyson, a legnagyobb amerikai húsfeldolgozó elnök-vezérigazgatója kedden bejelentette, hogy több milliónyi haszonállatot kell levágniuk, részben a vágóhidak egymás utáni bezárása, részben pedig az éttermi rendelések drasztikus csökkenése miatt.

Az Országos Sertéstenyésztők Szövetségének adataira hivatkozva elmondta: körülbelül 1,5 millió sertést kell levágni, mivel a felhizlalás után nem lehet őket hol elhelyezni, mint a legelőre kihajtható szarvasmarhákat. A vágóhidak leállása, illetve a temperált helyiségek hiánya nagy problémát jelent, egyelőre főleg Wisconsinban, Iowában és Minnesotában.

Sok gazda dögkútban vagy a szemétlerakóknál helyezi el a leölt állományát.

Wisconsinban és Minnesotában a farmerekkel szerződéses viszonyban lévő húsfeldolgozók széndioxiddal altatják el a szárnyasokat, köztük a tojókat is. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) egyik riportja arról számolt be, hogy az egyik minnesotai farmon 61 ezer tojót pusztítottak el.

Az amerikai középnyugat legnagyobb húsfeldolgozója, a wisconsini székhelyű Daybreak Foods mintegy 14,5 millió csirkét neveltet a saját tulajdonban lévő farmjain és azokban a gazdaságokban, amelyekkel szerződéses viszonyban áll. A nagyvállalat eddig a tojások nagyobb részéből folyékony tojásterméket készített az egyik gyárában, s áruit éttermeknek és élelmiszercsomagok-gyártóknak adta el. A járvány miatt azonban jelentősen megcsappantak megrendeléseik, így az ezzel foglalkozó leányvállalatot átmeneti időre be kellett zárni. Próbálkoznak azzal, hogy a tojásárut nagy élelmiszerláncolatoknak szállítsák, de ehhez – miután eddig nem ez volt a profiljuk – nincs elegendő dobozuk. A dobozok és egyéb csomagolóanyagok pedig – a toalettpapírhoz hasonlóan – jelenleg hiánycikknek számítanak az Egyesült Államokban.

Több elemző arra figyelmeztet, hogy a helyzet élelmiszerhiánnyal fenyeget.

Kim Reynolds, Iowa kormányzója levelet küldött a kormányzat illetékeseinek, anyagi és gyakorlati segítséget kérve a kényszerűségből elpusztított haszonállatok problémájának kezeléséhez. Április 27-én keltezett levelében a kormányzó arról is írt, hogy az országban hetente mintegy 700 ezer sertést nem tudnak feldolgozni, ezért ezeket emberségesen el kell altatni.

A szövetségi agrárminisztérium – amely két héttel ezelőtt 19 milliárd dolláros azonnali segítséget helyezett kilátásba a farmereknek és a marhatenyésztőknek – a hétvégén bejelentette, hogy nemcsak a haszonállatok elaltatásában segédkezik, hanem munkacsoportot hoz létre új piacok felkutatására is.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés