Nem kapnak szövetségi segítséget a járvány előtt rosszul gazdálkodó amerikai államok

2020. április 29. 10:06
Nem kapnak szövetségi segítséget az Egyesült Államok azon tagállamai, amelyek rosszul gazdálkodtak a koronavírus-járvány előtt – jelentette ki Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden a Fox televíziónak adott interjújában.  

A tárcavezető arra a kérdésre válaszolt, hogy a szövetségi kormányzat hogyan kíván segíteni a nehéz helyzetben lévő Illinois államon, amely – a Fox információi szerint – 40 milliárd dolláros szövetségi segítséget kért, s ebből 10 milliárd dollárt a járvány előtt keletkezett gazdasági bajok orvoslására szánna. Illinois kormányzója a demokrata párti J. B. Pritzker milliárdos üzletember.

Mnuchin ugyanakkor nem zárta ki, hogy a szintén demokrata párti kormányzók irányította New Jersey és New York államok ne kaphatnának szövetségi segítséget. Ezekben az államokban – fogalmazott a pénzügyminiszter – „nagyon magasak” a járvány miatti kiadások. „Már átutaltunk nekik pénzt, de ez csakis a koronavírussal kapcsolatos kiadások finanszírozását teszi lehetővé, s nem a korábbi költségvetési hiányok pótlását” – hangsúlyozta.

Steve Mnuchin állást foglalt amellett is, hogy a republikánus és a demokrata pártiak széleskörű támogatására lenne szükség az egyes tagállamoknak nyújtandó támogatások ügyében. Ezzel összefüggésben utalt arra is, hogy

a gazdaságélénkítő csomagok megszavazása előtt sikerült kétpárti egyetértésre jutni.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn több tagállam kormányzójával is egyeztetett telefonon, elsősorban gazdasági kérdésekről, az adott állam gazdaságának újraindításáról. Amerikai sajtóértesülések szerint sürgette az oktatási intézmények újranyitását is.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés