Súlyos lesz a recesszió, de nagy a bizonytalanság

2020. április 29. 10:04
Londoni pénzügyi-gazdasági elemzők egybehangzó friss előrejelzései szerint súlyos recesszióban tölti az idei évet a világgazdaság az új koronavírus okozta járvány miatt, és a borúlátó prognózisokat is lefelé ható kockázatok terhelik.

A Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott előrejelzéscsokra szerint a világgazdaság teljesítményének zömét adó húsz legnagyobb gazdasági erőcentrum (G20) hazai összterméke (GDP)

2020 egészében átlagosan 5,8 százalékkal zuhan.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a G20-gazdaságok jövőre várhatóan 4,2  százalékkal növekszenek, de valószínűleg így is eltart hozzávetőleg két évig, mire együttes hazai össztermékük reálértéken ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

A Moody's a G20-csoporton belül az euróövezetben és Japánban 6,5 százalékos, az amerikai gazdaágban 5,7 százalékos, Németországban 5,5 százalékos, Olaszországban 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában 7 százalékos GDP-zuhanással számol 2020 egészében, és Kínában is alig 1 százalékos növekedést valószínűsít.

A cég jövőre a G20 fejlett ipari gazdaságaiban 4-5 százalék közötti növekedéseket vár, hangsúlyozza azonban, hogy 2021-ben így átlagosan 5 százalékhoz közeli lesz ezekben a gazdaságokban a halmozott GDP-veszteség a koronavírus-járvány előtti előrejelzésekhez mérve.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy e rendkívül komor előrejelzésekre is egyértelműen lefelé mutató kockázatok hatnak.

Abban az esetben például, ha a járvány az év második felében újra támad és emiatt ismét országos zárlatokat kell elrendelni, az potenciálisan olyan sokkot okozhatna, amely gyorsan a 2008-2009-es globális krízisnél is sokkal súlyosabb pénzügyi válsággá eszkalálódhatna.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte: derűlátó forgatókönyve szerint a globális GDP-érték az idén 2,9 százalékkal csökken, de jövőre 7,3 százalékkal emelkedik.

A ház borúlátó forgatókönyve ugyanakkor azzal számol, hogy a világgazdaság hazai össztermékének értéke még

2024 végén is 10 százalékkal a járvány előtti szint alatt lesz.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő modellszámításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék az idén 3,9 százalékkal zuhan, kétszer nagyobb mértékben, mint a 2008-2009-es globális pénzügyi válságot kísérő recesszió idején.

A Fitch szerint ilyen mély globális recesszióra a második világháború óta nem volt példa.

A cég közölte: várakozása szerint a világgazdaság által az idén előállítandó bruttó jövedelem 4500 milliárd dollárral marad el a járvány előtti előrejelzéseiben 2020-ra valószínűsített szinttől.

A Fitch Ratings számításai szerint az idei évre várt GDP-csökkenés 2800 milliárd dolláros globális jövedelemzuhanásnak felel meg a tavaly megtermelt jövedelemhez képest.

A hitelminősítő a fejlett ipari térségen belül az euróövezetben várja a legmélyebb recessziót: új prognózisa szerint a valutauniós gazdaság hazai összterméke 2020 egészében 7 százalékkal zuhan.

A Fitch Ratings várakozása szerint az euróövezeti átlagon belül Olaszországban 8 százalékos, Spanyolországban 7,5 százalékos, Franciaországban 7 százalékos, Németországban 6,2 százalékos GDP-visszaesés lesz az idén.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés