Charles Michel: A tagállamoknak fontolóra kell venniük az afrikai államok adósságainak eltörlését

2020. április 29. 10:03
Az uniós tagállamoknak fontolóra kell venniük az afrikai államok adósságainak eltörlését, hogy enyhítsék koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot a kontinensen – nyilatkozta Charles Michel,  az Európai Tanács elnöke szerdán.

A Száhel övezet G5 országainak ( Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania és Csád ) vezetőivel folytatott videokonferencia utáni sajtótájékoztatón hamgsúlyozta: „Fontos hogy nemzetközi összefogás alakuljon ki, és együtt segítsük az afrikai kontinenst a járvánnyal folytatott küzdelmében” – hangsúlyozta az elnök.

A Nemzetközi Valutaalap már április közepén azonnali adósságkönnyítést hagyott jóvá fél évre szólóan a legkevésbé fejlett államok közé tartozó 25 országnak a világjárvány következményeinek enyhítésére.

Az Európai Bizottság szerdán 194 millió euró további támogatást jelentett be a Száhel övezet országainak, hogy megerősítse a régió biztonság és védelmi politikáját, az emberi jogok tiszteletben tartását, valamint a térség alapvető infrastruktúrait.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője úgy nyilatkozott, hogy az övezetben folyamatosan romlik a humanitárius és biztonsági helyzet, amiről

a járvány okozta válság ellenére sem szabad megfeledkezni.

Mivel a térségben nagy terrorfenyegettség, a régió stabilizálása stratégiai prioritást jelent az unió és tagállamok számára is.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés