Példátlan teljesítményzuhanást jelez a brit gazdaság aktivitási mérőszáma

2020. április 28. 11:09
A brit gazdaság teljesítményének példátlan visszaesését jelzik a múlt héten ismertetett előzetes aktivitási mérőszámok. A borúlátó elemzői várakozásokat is meghaladó, szabadesésszerű zuhanás közvetlenül köthető az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásaihoz.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 12,9-re esett a múlt hónapban mért 36,0-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 12,9-es márciusi BMI-mutató a brit gazdaság aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.

Az IHS Markit a későbbi  teljes körű BMI-mutatóhoz használt adathalmaz 85 százalékából képzi minden hónapban az előzetes gyorsfelmérést.

Az áprilisi előzetes adat csütörtöki ismertetéséhez fűzött elemzésében a ház kiemeli: az átfogó havi brit BMI még soha nem volt ilyen alacsony azóta, hogy a cég 1998 januárjában elkezdte e mérőszám rendszeres közlését.

A kompozit áprilisi indexen belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító

szolgáltatási szektor aktivitási mutatója szintén soha nem mért mélységbe, 12,3-ra zuhant az előző havi 35,7-ről.

A feldolgozószektor ellenállóbbnak tűnik: BMI-mérőszáma 32,9-re csökkent a márciusban kimutatott 48,0-ról, de így is mélységi rekordon jár.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza a csütörtökön ismertetett adatokat kommentálva közölte: az „elborzasztó” áprilisi aktivitási mérőszámok óhatatlanul kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen ára lesz az új koronavírus okozta Covid-19 járvány megfékezését célzó, éppen egy hónapja elrendelt korlátozásoknak, és hogy e korlátozó intézkedések meddig maradnak érvényben.

Williamson szerint a BMI-adatok és a GDP-növekedési ráták történelmi visszatekintésű összehasonlítása alapján az áprilisi kompozit BMI-index

7 százalék körüli negyedéves összevetésű GDP-zuhanásnak felel meg.

Az IHS Markit főközgazdásza szerint ugyanakkor a brit hazai össztermék valójában ennél nagyobb mértékben is zuhanhat, mivel a BMI-felmérések nem terjednek ki az egyszemélyes kisvállalkozások nagy többségére és a kiskereskedelemre, és e két szektort különösen keményen sújtják a járvány megfékezését célzó korlátozások.

Más nagy londoni elemzőházak is biztosra veszik, hogy a brit hazai össztermék rövid távon ennél sokkal nagyobb mértékben zuhan.

Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó vezető közgazdásza az előzetes áprilisi BMI-adatok csütörtöki ismertetése után összeállított előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a brit GDP csak áprilisban, vagyis

egyetlen havi összevetésben 20 százalékhoz közeli ütemben esik.

A ház vezető elemzője szerint az új aktivitási adatok is megerősítik azt a várakozást, hogy a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben több mint száz éve nem látott ütemben zuhan.

Ruth Gregory szerint a BMI-mutatók alátámasztják a Capital Economics azon prognózisát is, hogy a brit GDP-érték még 2022 végén is 5 százalékkal alacsonyabb lesz annál a szintnél, amelyet a Covid-19 járvány nélkül a brit gazdaság addigra elérhetett volna.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés