New York kormányzója: Kifogytunk a pénzből, nincs pénz munkanélküli segélyre

2020. április 29. 9:25
New York államban meghosszabbítják a kijárási korlátozást, több amerikai szövetségi államban ugyanakkor megkezdték a mindennapi élet újraindítását hétfőn.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtóértekezletén közölte: vasárnap 337 beteg halt bele a koronavírus kiváltotta Covid-19 betegségbe. Mint fogalmazott: ez csökkenés, de még mindig tragikusan magas arány. Az újonnan kórházba szállított betegek száma nem emelkedik, de nem is csökken, közölte.

A kormányzó elmondta: eddig 7500 emberen végeztek antitest-tesztet, amely 14,9 százalékban pozitív lett. Ez azt mutatja ki, hogy a vizsgált személy átesett-e már a fertőzésen. Közölte azt is, hogy nagyobb számban lett pozitív a teszt a spanyolajkú és az ázsiai gyökerű amerikaiaknál.

Bejelentette, hogy egyeztetett Donald Trump elnökkel a szövetségi kormányzat által felállított tábori kórházak némelyikének járvány utáni működtetéséről is. Ezen tervek szerint az államban elővigyázatosságból még őszig fennmaradnának ezek az átmeneti kialakított kórházak arra az esetre, ha a járvány ismét fellángolna, ahogy azt egyes egészségügyi szakértők jósolják.

„Azzal számolunk, hogy ősszel ismét előfordulhat a Covid, vagy a Covid és a normális influenza együttes járványa” – húzta alá Cuomo, hozzátéve, hogy

a szövetségi kormányzat fenomenális munkát végzett.

Elmondta továbbá, hogy New York államnak nincs elég pénze arra, hogy kifizesse a munkanélküli segélyeket. „Kifogytunk a pénzből,

10-15 milliárd dollár deficitünk van”,

közölte. Egyúttal pedig bejelentette, hogy május 15. után meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat, bár ez alól néhány vidék kivétel lehet.

Közben az Egyesült Államok több tagállamában megkezdték a mindennapi élet újraindítását. Oklahomában, Georgiában, Dél-Karolinában és Alaszkában hétfőtől ismét nyitva vannak a kisebb üzletek, több tagállamban a jövő hétre tervezik az újranyitást. Colorado kormányzója hétfőn jelentette be, hogy a jövő héttől ismét nyitva lesznek a fodrászatok és a szolgáltatásokkal foglalkozó kisebb üzletek. Tennessee-ben, Mississippiben szintén a jövő héttől indulnak újra a kisebb vállalkozások. Montana kormányzója lehetővé tette, hogy a társadalmi elkülönülés szabályait betartva ugyan, de a templomok már vasárnaptól ismét fogadhassák a híveket.

Nyolc, republikánusok vezette államban, Arkansasban, Dél-Dakotában, Észak-Dakotában, Iowában, Nebraskában, Oklahomában, Utahban és Wyomingban egyébként a járvány idején korábban sem vezettek be kijárási korlátozásokat.

Az Egyesült Államokban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint hétfő délig több mint 968 ezer fertőzöttet és körülbelül 54 ezer halottat regisztráltak.

Eközben a Fehér Ház bejelentette, hogy

hétfőtől nem tartanak napi sajtókonferenciákat.

Szintén hétfőn jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR), hogy több kórházban is próbálkoznak azzal a Franciaországban már kísérleti jelleggel alkalmazott gyógyszerrel, amelyet artritiszes betegek kezelésére használnak. A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát. Sok Covid-19-es beteg olyan eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, amely a beteg szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab a remények szerint ilyen immungátló szer lehet a Covid-19 súlyosabb eseteiben.

A kongresszus május 5-én ül össze, hogy megtárgyalja az újabb, sorrendben ötödik gazdaságélénkítő csomagtervet. Ezt Steny Hoyer, a képviselőház többségi demokrata párti frakciójának vezetője, illetve Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus csoportjának vezetője jelentette be hétfőn délután.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés