Jóváhagyta az unió, hogy Németország megmentse a Condor légitársaságot

2020. április 28. 9:46
Az Európai Bizottság (EB) engedélyezte, hogy Németország 550 millió euró (mintegy 196 milliárd forint) államilag garantált hitelt nyújtson a tönkrement Thomas Cook brit utazásszervező csoport egyik német érdekeltségének, a Condor légitársaságnak, közölte az uniós bizottság hétfőn.

Az Európai Bizottság indoklása szerint az államilag garantált kölcsön, amelynek célja a charter járatokat üzemeltető légitársaság részleges kompenzálása a koronavírus-járvány okozta károk miatt, megfelel az unió állami támogatási szabályainak.

A támogatási hitelprogramot a német Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) fejlesztési bank bonyolítja.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az Európai Bizottság március 19-én hagyott jóvá ideiglenes keretet a gazdaság támogatása céljából.

A LOT lengyel légitársaság anyavállalata, a Polska Grupa Lotnicza (PGL) április közepén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt mégsem vásárolja meg a Condor légitársaságot. A beszámolók szerint a járvány a PGL-t is válságba sodorta, a fennmaradása sem biztos, és ebben a helyzetben

nem maradt más választása, mint a tervezett felvásárlás leállítása.

A mintegy ötezer főt foglalkoztató Condor úgynevezett szabadidős légitársaság, üdülőhelyekre közlekedtet járatokat. Az 1955-ben alapított vállalkozás 2009-ben került a Thomas Cook-csoporthoz. Nyereségesen működött, de a brit tulajdonos tavaly őszi csődje miatt nehéz helyzetbe került, amelyből a német állam mentette ki egy 380 millió eurós (136 milliárd forint) áthidaló hitellel.

A Condor a koronavírus-világjárványig nyereségesen működött, és nagyjából 50 repülőgépet üzemeltetett. Megvásárlására a német Lufthansa-csoport és az ugyancsak német TUI Fly szabadidős légitársaság is pályázott. Piaci értéke a járvány előtt 250-300 millió euró lehetett szakértői becslések szerint.

A járvány miatt szinte teljesen leállt a légi utasszállítás. A németországi polgári légiirányítási feladatokat ellátó Deutsche Flugsicherung (DFS) adatai alapján a németországi és a német légtéren áthaladó forgalom az idei első negyedévben végig meredeken csökkent. Az utolsó napon, március 31-én már csupán 1341 repülést irányítottak, ami 84,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés