Az állami bértámogatás akadályozta meg a nagy leépítést a baromfifeldolgozónál

2020. április 28. 17:00

A módosított munkahelyvédelmi bértámogatási program révén dolgozói nagy részét megtarthatja az orosházi Pannon Fine Food Kft., amely egy hete még legalább száz munkavállalója elküldéséről gondolkozott, nyilatkozta a cég ügyvezetője.

2020. április 28. 17:00
null

Nyeste Lajos elmondta, azzal, hogy az állami bérkiegészítés 75 százalékra lecsökkent munkaidő esetén is igényelhető a módosítás szerint, és nem 50 százalék a felső korlát,

elhárult a cégnél a nagy létszámleépítés réme.

Kifejtette, 230 saját dolgozójuk mellett 70 személyt kölcsönzött munkaerőként és egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmaznak. A nyugdíj mellett dolgozó kollégákat fizetés nélküli szabadságra küldték, jelenleg 20 embert kölcsönadtak egy orosházi konzervüzemnek (ezt a létszámot valószínűleg emelni fogják); és várhatóan 150 emberre megigénylik az állami bérkiegészítés támogatást. Ha azt május-június-július hónapra megkapják, „csak nagyon korlátozott számú dolgozót kell elküldeni” – fogalmazott.

Nyeste Lajos kifejtette, az április közepén ismét felbukkant madárinfluenza miatt annyira lecsökkent a vágható állatállomány, hogy míg korábban heti 28-32 ezer hízottbaromfit dolgoztak fel, mostanra ez a szám heti 8-12 ezerre csökkent. Reményei szerint július végén ismét 16-18 ezer, szeptember végére pedig 24 ezer heti vágással számolhatnak, addigra állhat helyre ugyanis a madárinfluenza miatt leölt állatállomány.

Hozzátette,

a koronavírus-járvány miatt pedig nagyrészt leállt az értékesítésük,

termékeiket ugyanis 80 százalékban éttermeknek és szállodáknak adták el. „Nagyon óvatosan, egy kevés megrendelés érkezik onnan”, de nagyrészt a hűtőraktáraknak termelnek jelenleg, árulta el.

Az ügyvezető szerint szerencsések, a madárinfluenza miatt életbe lépő importkorlátozások Békés megyére nem terjednek ki, így Japánba, Hongkongba és Szingapúrba egyedüliként még tudnak szállítani.

Az értékesítés 25-30 százaléka irányult a külföldi országokba eddig,

a francia, belga és észak-olasz piacok erősen visszaestek. A libahúst Németország is kereste korábban, főként Márton-nap környékén, Nyeste Lajos bízik abban, hogy addigra rendeződik a helyzet, és tudnak majd oda szállítani.

A céget és a részben tulajdonos Green Divízió Kft.-t (amely az élőállat-előállítást és az értékesítést végzi) így is mintegy 500 millió forintos kár érte a kieső bevételek, a pótraktározás költségei és az árfolyamveszteség miatt, mondta, ami időarányosan 50 százalékos visszaesést jelent.

Nyeste Lajos úgy fogalmazott, az állami segítséggel és a csökkentett üzemmóddal szeptember végéig kihúzhatják, de csak akkor, ha Békés megyében nem üti fel a fejét a madárinfluenza, és nem rendelnek el itt is kiviteli korlátozásokat.

A Pannon Fine Food Kft. 2014 októberében hozta létre Orosházán a vágóüzemét. Fő tulajdonosai a Green Divízió Kft., a Mafarm Kft. és az Integrál-Hat Kft., amelyek

a teljes magyar hízottbaromfi-termelés körülbelül 20 százalékát adják.

Évente jellemzően egymillió hízott kacsát és 400 ezer hízott libát dolgoznak fel.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pannon Fine Food 2018-ban 2,8 milliárd forintos árbevételt ért el, az exportértékesítés ebből 46 milliót tett ki. Adózott eredménye 497,5 millió forintra nőtt az előző évi 215 millióról.

Nyeste Lajos szerint a 2019-es év ennél gyengébben zárt, 2018 ugyanis a megelőző évi madárinfluenza miatt felfutott megrendeléseknek köszönhetően az elmúlt harminc év legkiemelkedőbbje volt. 2019-ben 1,6 millió helyett 1,4 millió állatot vágtak, nőttek a bérköltségek is, így erős plusz nulla körüli eredményre számít az ügyvezető.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2020. május 11. 15:28
Biztos is hogy hatásosabb, mint a ballibek örökös megszorításos, adóemeléses, leépítéses, a válságot csak felerősítő un. "válságkezelési" meglldásai.
llnnhegyi
2020. május 05. 22:01
Ez a dolga! Kiválóan dolgozik.
Vainamoinen
2020. április 29. 11:53
Orban eddig minden katasztrofahelyzetet sikeresen elharitott.
szavaztam
2020. április 29. 08:47
éttermek ide agy oda kétlem h kevesebbet ennénk mint idáig...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik