Ingyenpénz Amerikában: többet keres a dolgozó munkanélküliként, mint munkában

2020. április 28. 11:20
Több mint 26 millió amerikai vesztette el állását öt hét alatt az Egyesült Államokban. Közülük több millióan sokkal magasabb fizetést érhetnek el otthon ülve, mint az egykori munkahelyükön.

A CARES (Coronavirus Aid, Relief and Economic Security) törvénynek köszönhetően egyes amerikai dolgozók óránként akár 24 dolláros jövedelemre tehetnek szert.

A gazdaságösztönző program célja az átmeneti segítség, kiterjesztik a munkanélküli támogatásban részesülők körét, illetve bevezettek egy heti munkanélküliségi „bónuszt” is.

Némi számolgatás után épp emiatt jelentek meg felháborodott Facebook-posztok arról, hogy

egy amerikai dolgozó akár meg is duplázhatja órabérét, ha munkáját otthagyva inkább hazamegy tévét nézni.

Közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy ez perverz ösztönzőket okozhat és a munkában maradók állhatják a költségeit a túlzottan nagylelkű támogatásnak. Felmerül az a kérdés is, hogy miért nem kapcsolják valamiféle munkához vagy tanuláshoz a kifizetéseket.

A nevezett törvény 600 dolláros bónuszt ad azoknak július 31-ig, akik munkanélküliként regisztrálnak, de ez hozzáadódik a szokásos munkanélküli segélyhez.

Ezzel együtt jöhet ki átlagosan a 24 dolláros órabér, ami majdnem négyszerese a szövetségi, 7,25 dolláros óránkénti minimálbérnek. 2015-ben például az amerikai dolgozók 42,4 százaléka kevesebbet keresett 15 dollárnál.

A támogatásokra jelentkezhetnek a korábban különböző rugalmas, nem szokványos foglalkoztatási formákban részt vevő emberek is.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter azzal indokolta a 600 dolláros bónuszt, hogy az államok informatikai rendszerei több mint 30 évesek és túl sokáig tartott volna újraprogramozni azokat egy árnyaltabb modell megvalósításához.

Természetesen államonként eltérő lehet a munkanélküli segély mértéke, de például Dél-Karolinában heti 326 dollár, ami a 600 dolláros bónusszal már kiadja a közel 24 dolláros munkanélküli órabért. Ez lehet alacsonyabb, de magasabb is, a PolitiFact szerint azonban átlagosan 21 dollár jöhet ki Amerikában a bónusszal együtt.

(Címlap: MTI/EPA/C. J. Gunther)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés